Utorak, 14 Listopad 2014 15:20

HDZ se zalaže za zadržavanje županija

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

2. SKUP HDZ-ovih NAČELNIKA, GRADONAČELNIKA I ŽUPANA HRVATSKE  -

 POŽEGA – Po drugi puta ove godine okupili su se svi HDZ-ovi župani, gradonačelnici i načelnici općina sa svojim političkim vodstvom IMG 2234da rasprave niz pitanja oko organizacije lokalne i regionalne samouprave, te zauzmu jasne zaključke koje će dalje zastupati. Danas Hrvatska ima 428 općina, 128 gradova i 20 županija a u 267 jedinica ili 46%% tih jedinica na vlasti je HDZ. Taj broj se sa svakim novim prijevremenim izborima povećava u korist HDZ-a a tako će biti i sa Sisačko-moslavačkom županijom u kojoj HDZ očekuje svoga župana.

- To je naša velika snaga ali i odgovornost. Naša je obveza ukazati na sve negativnosti koje novi zakonski okviri donose za razvoj IMG 2268jedinica lokalne i regionalne samouprave. Bilo da govorimo o Zakonu o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, o Zakonu o financiranju lokalne samouprave ili o dugo najavljivanom Zakonu o regionalnom razvoju. HDZ se zalagao i dalje će se zalagati za ravnomjerni razvoj RH i za male i velike općine i gradove, ali i za opstanak i jačanje naših županija – istakla je Josipa Rimac, gradonačelnica Knina i predsjednica Odbora za lokalnu samoupravu Sabora RH.

 Ove sastanke HDZ je počeo prakticirati jer je stranka postala svjesna da mora imati više kontakata za onim ljudima koji su odgovorni za stvarni i realni život u svojim jedinicama lokalne samouprave. – Uskoro ćemo dobiti i našeg 13. župana. Ovaj posao koji vi obavljate je prevažan, jer vi ste kralježnica realnog života ovoga društva, oni koji savladavaju probleme u vašim sredinama, a pogotovo u ovog bezglavom okruženju sadašnje Vlade RH. Jedno je sigurno da mi nećemo ukidati županije. Možemo ih učiniti protočnijim, učinkovitijim, digitalizirati ih i učiniti boljim, ali ih nećemo ukidati. Zašto zanemariti taj povijesni aspekt, a i županije troše samo 5% IMG 2292sredstava državne uprave – rekao je na svom uvodnom obraćanju Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

 Kao domaćini skup su pozdravili i obratili se, požeški gradonačelnik Vedran Neferović, predsjednik ŽO HDZ-a Požeško-slavonske županije Franjo Lucić i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, a skupu je nazočila i kandidatkinja za predsjednika RH Kolinda Grabar Kitarović.

 - Mi volimo kopirati druge zemlje ali mi smo specifični kao zemlja i kad pogledate u odnosu na druge europske zemlje niti imamo previše, niti premalo općina, gradova i županija. Vidljivo je samo da su sve naše općine napredovale u razvoju, no uvijek je pitanje financija. Moramo se samo zapitati dali su te naše općine, gradovi i županije uzrok svih problema u Hrvatskoj, jer se sad to stavlja na političko pitanje - ističe Ivica Kirin, gradonačelnik Virovitice koji smatra da je osnovni problem lokalne samouprave taj što nekoliko ljudi koji nisu makli dalje od Zagreba donosi zakone po nezna kojim osnovama, umjesto da te zakone prije donošenja spuste u lokalnu Boris Matkovićsamoupravu na raspravu i prijedloge. Uglavnom samo tražimo krivce, no moramo biti svjesni da probleme ne može riješiti ni samo država, nego svi zajedno.

 Već četiri mandata u gradu Vrgorcu gradonačelnik je Boris Matković koji misli da sadašnja vlast svojom politikom regionalizacije jako griješi. – „Kukurikavci“ bi htjeli silom regionalizirati hrvatsku, željeli bi ukinuti manje općine i gradove, no to ujedno znači novo iseljavanje. Mislim da nije dobro da svi idemo u velike gradove. Izlaz je u pametnijem pristupu organizacije i zadržavanju stanja brdsko planinskih područja koji je jamčio ravnomjerniji razvoj, a zaustavio iseljavanja iz tih općina.

 Gradonačelnik, zamjenik župana i sada u drugom mandatu župan smatra da ih upravo centralna vlast onemogućuje u radu i navodi primjer. – Mi do 15. listopada moramo napraviti prijedlog proračuna za 2015. god., a da za njegovu izradu još do sada nismo dobili smjernice Vlade RH. Do sada smo to unazad 20 godina dobivali do 15. rujna, mjesec dana ranije. Mislim da će ovom mini poreznomIvan Vučić reformom, a koju podržavam jer reforme su potrebite, biti ugroženi proračuni nekih jedinica lokalne samouprave koje to nisu planirale. Nama je ukinuto i pravo na komunalnu naknadu ili neku rentu za vojni poligon – istakao je karlovački župan Ivan Vučić.