Petak, 17 Listopad 2014 10:27

Obnovili spomenik i kosturnicu boraca

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

ANTIFAŠISTI PAKRACA OBILJEŽILI 72. GODIŠNJICU FORMIRANJA 12. SLAVONSKE BRIGADE  -

GLAVICE / MALI BUDIĆI- Udruga antifašističkih boraca i atifašista Pakraca otkrili su obnovljeni spomenik i kosturnicu u dvorištu bivše škole u Glavicama. Spomenik je podignut za 19 poginulih partizana 12. Slavonske brigade koji su poginuli za vrijeme ofenzive Braun (ožujak 1943.) u borbi s Njemcima i ustašama. Spomenik su otvorili još živući nekadašnji pripadnici brigade, Stanković i Skorupan. Obilježavanju su nazočili, izaslanik predsjednika Sabora, saborski zastupnik Zdravko Ronko, zamjenik minstra zdravlja Marijan Cesarik, načelnica u ministarstvu branitelja Sanja Antunović, predsjednik SABA Hrvatske Franjo Habulin i zamjenik župana Požeško-slavonske županije Miroslav Grozdanić.

IMG 2701U svom obraćanju Đorđe Gunjević, predsjednik antifašističke udruge Pakrac prozvao je župana požeško-slavonske županije te gradsku upravu i gradonačelnika Pakraca da ih nema na skupovima koje organiziraju antifašisti dok su itekako prisutni na nekim drugim skupovima. Istakao je da se danas pokušava revidirati povijest i antifašistički pokret, a neki pripadnici fašističkih vojski danas dobivaju naziv domovinskih vojski. Rijetki su i mediji koji poprate antifašističke događaje.

 - Antifašistički pokret u Hrvatskoj nastao je kao odgovor na brutalnu agresiju fašista i domaćih izdajnika. Zahvaljujući potpori antifašističkoj borbi u Hrvatskoj ova zemlja je izašla kao pobjednik drugog svjetskog rata. Antifašizam je i u temeljima moderne hrvatske države i zbog toga se posebno zahvaljujem ministarstvu branitelja koji su potpomogili obnovi ovog spomenika i kosturnice - kazao je Ronko prilikom otvorenja Spomenika.

 Potom se poveća kolona uputila u Male Budiće gdje su položeni vijenci i zapaljene svijeće kod spomenika na mjestu gdje je 11.10. 1943. formirana 12. Slavonska brigada. Brigada je prilikom formiranja brojila 770 boraca. Od tog broja 77 Hrvata i 11 Čeha.