Utorak, 09 Prosinac 2014 23:31

Realnih ali i ostvarivih 78 milijuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

12. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA POŽEGA SA 13 GLASOVA DONIJELA PRORAČUN

POŽEGA – Grad Požega će u sljedećoj godini imati na raspolaganju nešto manje sredstava, ali po ocjeni realnih i ostvarivih 78 milijuna kuna, koji su poduprli 13 vijećnika Gradskog vijeća, koalicije na vlasti IMG 9074HDZ i HSP Ante Starčević (8) i Nezavisne liste Nine Smolčića (2), ali i glasovima vijećnice HSU Mirjane Novaković, HDSSB Danijela Božića i nezavisnog vijećnika Mire Rašića. Protiv su bili jedino uvijek nekompletni vijećnici koalicije SDP-HNS (6). Manji proračun je rezultat manjih prihoda koji se s osnove poreza na dohodak očekuju manji su za 12% ili oko 4 milijuna kuna. To je još uvijek najizdašniji prihod proračuna koji će i smanjen donijeti u gradsku blagajnu 34,5 milijuna kuna, a značajno proračun pune i komunalna naknada i doprinosi.

 Oporba je ponovno isticala nerealnost proračuna, a posebno nerealnost projekcija za 2016. i 2017. godinu koje planiraju i pedeset postotno povećanje proračuna. Na tu reakciju dobili su odgovor da grad Požega već sada ima pripremljenih projekata sa stotinjak milijuna kuna vrijednosti, a znajući da proces prijave do realizacije traje najmanje godinu dana, upravo realizaciju očekuju u tim godinama. – IMG 9073Proračunu jedino prijete kosturi iz ormara koje smo zatekli i stižu na naplatu, a to je isplata po sudskoj presudi za nezakonito naplaćenu komunalnu naknadu tvrtki Tofrado prije osam godina, u kojoj su samo 860 tisuća kamate – istakao je zamjenik gradonačelnika Mario Pilon obrazlažući proračun i svoju bojazan da ima dosta takvih loše sročenih ugovora za grad Požegu, nedefiniranih obveza u kojima nije zaštićen grad Požega a sve iz vremena biše vlasti.

Na temu kostura iz ormara diskutirao je i predsjednik kluba Ante Šolić, koji je istakao hrabrost današnjeg rukovodstva koje se uhvatilo u koštac s zaostalim problemima, te komentirao taj dugogodišnji inat bivšeg gradonačelnika da vrati taj nezakonito obračunat komunalni doprinos. – Danas bi se s tih 860 tisuća kuna koje moramo dati za kamate mogla asfaltirati najmanje jedna ulica – istakao je Šolić i zatražio da se za sljedeću sjednicu prezentiraju podatci koliko se posljednjih godina platilo na neopravdane sudske procese, koliko su koštali ti sudski troškovi i odvjetničke usluge ovaj grad.

 Za 2015. godinu za komunalne djelatnosti bit će IMG 9076raspoređeno preko 30 milijuna kuna, od čega je najveći dio za kapitala ulaganja u komunalnu infrastrukturu za što se izdvaja 7 milijuna kuna. Za izgradnju reciklažnog dvorišta u Industrijskoj ulici namijenjeno je 2 milijuna kuna. Ulaganja u Gradsku knjižnicu planirana su s 2,8 milijuna, a za projekt uređenja Požeške kuće za potrebe turističko informativnog centra 1,6 milijuna kuna. Upravnog odjela za europske integracije planira niz projekata čija realizacija kreće u 2015. godini a očekuje se najviše u 2016 i 17. godini. Tako se planira izgradnju dječjeg vrtića, rekonstrukcija Trga sv. Terezije, kompletno uređenje Gradskog muzeja, izgradnja poduzetničkog inkubatora i poslovne zone, izgradnja Thalerovog ljekovitog hrama, Multifunkcionalni centar za osobe s invaliditetom, dalje provođenje projekta Petica za dvoje, izgradnja pješačkih i biciklističkih staza, veteranskog doma.

IMG 9087Po istoj šemi 13 „za“ i 6 „protiv“ izglasane su i ostale točke prijedloga programa za javne potrebe u predškolskom odgoju i obrazovanju, sportu, kulturi, socijalnoj skrbi, turizmu te udrugama i društvima građana koja su jedino značajnije pretrpjela smanjenje proračuna. Svoju socijalnu osjetljivost grad je iskazao ne smanjujući izdvajanja za socijalne programe, prijevoz umirovljenika i izdvajanja za sve osjetljive kategorije stanovništva.

Aktualni sat
Najzanimljiviji dio sjednice uvijek bude Aktualni sat koji se samo tako zove jer traje zapravo pola sata, no uvijek svojim pitanjima i odgovorima podigne buru u vijećnici.

 Tako je i ovaj puta bilo puno pitanja koja je potakao vijećnik Zdravko Ronko na presici koju je sazvao u rano jutro uoči sjednice, a kako je primijetio potpredsjednik vijeća Dražen Muljević, opet nije došao na sjednicu po tko zna koji puta, i opravdano se pita zar su ga oni koji su ga izabrali birali da ne dolazi na sjednice.

Saznali smo odgovor i kako je spaljeno IMG 907715 milijuna kuna dobiti iz Tekije, da zapravo nisu spaljeni nego su i dalje na računu Tekije 5 milijuna i novo osnovanog Komunalca 10 milijuna kuna. Što će biti s famoznom rekonstrukcijom željezničkog pravca Pleternica-Čaglin u kojoj je učesnik i grad Požega. Osim što radovi nisu niti započeli, iako po ugovoru trebaju biti u već gotovi, jedino što je napravljeno da je HŽ infrastruktura poslala gradu Požegi 21. 11. 2014., račun od 580 tisuća kuna za sufinanciranje radova na popravku pruge, pojasnio je gradonačelnik Vedran Neferović. Traženi odgovor za koje radove se odnosi taj račun još nisu dobili. – Izrečena je i velika laž za klizalište, jer evo po ugovoru koji je grad sklopio 9.12.2008. godine vidi se da je grad Požega platio klizalište 199 tisuća kuna, uz sve troškove osiguranja, održavanja leda, struje, pogonskog goriva, agregata za svega mjesec dana a danas je izrečeno da je cijena za klizalište 100 tisuća kuna – odgovorio je gradonačelnik Neferović, koji je najavio i povećanje subvencije za djecu koja pohađaju privatne dječje vrtiće sa 500 na 600 kuna po djetetu za broj djece koje određuje pedagoški standard.