Srijeda, 10 Prosinac 2014 12:12

Predložen manji proračun od 83,3 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

10. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE ŽUPANIJE DONOSI NOVI PRORAČUN ZA 2015. GODINU

 POŽEGA – Danas se sastaje i po 10. puta Skupština Požeško-slavonske županije koja u prvoj točki dnevnog reda donosi proračun za 2015. godinu, te projekciju proračuna za 2016. i 2017. – Ako promatramo proračun za 2014. godinu, planirani proračun za 2015. bit će smanjen za 7%, te će iznositi 83,3 milijuna kuna. Smanjenje je gotovo 6 milijuna kuna, a uslijedilo je zbog toga što se proračun puni od poreza. Po novom zakonu od poreza na dohodak gubimo oko 1,4 milijuna kuna, što je 10% našeg izvornog proračuna. To su ogromna sredstva za naš izvorni proračun koji iznosi 14 milijuna kuna. Nisam siguran da će onim kompenzacijskim mjerama koje je Vlada RH predvidjela doći do poravnanja, jer ja ne vidim na koji način. Iz redovnih i tekućih državnih pomoći smanjenje je iznosi 2 milijuna kuna, koje su do sada dobivale sve jedinice lokalne samouprave. Ta potpora po odluci IMG 9170Vlade RH više neće ići preko županija nego direktno na općine i gradove, ovisno o njihovom stupnju razvijenosti. Narednih 2 milijuna kuna je pomoć koju smo dobivali od Hrvatskih voda za navodnjavanje. Ove godine završili smo jedan sustav navodnjavanja Kaptol- Ramanovci, a za planirani projekt Orljava-Londža u 2015. godini smanjuju nam se ta sredstva. Vlada RH donijela je i odluku o umanjenju sredstava županijama za plaće djelatnika koji rade u odjelu graditeljstva i to je za našu županiju udarac od 739 tisuća kuna, već i u ovoj godini i za 2015. godinu. Sva ta smanjenja utjecat će na naše nastojanje da ove godine izbalansiramo proračun, uz brojne uštede koje smo učinili, smanjili plaće svim djelatnicima 10%, te dodatno svim dužnosnicima još 6%, što je ukupno bilo 800 tisuća kuna ušteda. Moja i mojim zamjenicima plaća je bila manja za 16%, a tako će biti i u narednoj godini – istakao je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, obrazlažući proračun i smatrajući da su za sve uštede koje su napravili sada dobili kaznu. Uokvirit će se i u propis o samo 20% sredstava proračuna za plaće, no neće biti sredstava za potpore novim i mladim poduzetnicima koji prvi puta stasaju u poduzetništvo, te poljoprivredi.

 Novi proračun je na rashodovnoj strani smanjen gotovo na svim stavkama s različitim postotkom. – Jedino na kojim stavkama nisam dozvolio smanjenje su potpora poljoprivredi i potpora hrvatskim braniteljima, udrugama hrvatskih branitelja. Volio bih da imamo više sredstava u kulturi i sportu, no u ovoj situaciji i krizi zaštitili smo ove dvije kategorije. Vodit ćemo i veliku brigu o mladima jer od iduće godine imamo nove obveze u skladu sa zakonom, sufinanciranje predškolskog odgoja sa 270 tisuća kuna. U 2015. godini uspjet ćemo isplatiti obveze oko 2,5 milijuna kuna za dvije sportske dvorane, Velika i Pleternica, ali smo pripremili dio sredstava za izgradnju nove sportske dvorane uz Gimnaziju, koju će županija sufinancirati. Suradnjom s Fondom za energetsku učinkovitost općine, gradovi i županija su dobili 10 milijuna kuna, proveli natječaje i pomogli našim građanima da povećaju energetsku učinkovitost objekata. I ove godine prema kreditima iz prošlosti uspjeli smo platiti 4,6 milijuna kuna, što ćemo uraditi i 2015. godine – istakao je župan Tomašević koji skupštini predlaže odluku kojom će se tražiti ocjena ustavnosti ukidanja financiranja plaća djelatnika odjela za graditeljstvo, koji su radili u državnoj upravi, a prebačeni županijama 2008. godine, ali bez sredstava za njihove plaće. Zajednica županija putem odvjetnika uputit će takav zahtjev u ime svih županija koje donesu takvu odluku.

 - Nastojali smo ujednačiti proračun, da on bude socijalno osjetljiv ali i potpora privrednicima i građanima. Nezadovoljan sam sa radom Vlade RH i potporom koju mi dobivamo kao županija. Nekoliko smo puta tražili potporu, pa i od ministra financija ali nismo je dobili, nula kuna. Na taj način bi izravnali svoj proračun zbog svih onih stvari iz prošlosti. Uz sve te manjkavosti sigurni smo da ćemo svoje obveze plaćati uredno, traži ćemo prostora za dobro upravljanje. Do sada smo trebali privući dosta sredstava iz europskih fondova, Vlada RH je uplatila 4 milijarde kuna, a nismo povukli niti jednu kunu. Očekujemo natječaje u ruralnom razvoju u 2015. godini, što će donijeti razvoj naše županije. I Europa inzistira da se razvijaju one nerazvijene regije. Nadam se da će naša Vlada i ministarstva imati dovoljno pameti da završe te projekte kako bi mi mogli krenuti s našim projektima prema privrednicima, poljoprivrednicima i cijelom sustavu županije, privući ta sredstva i povećati standard županije – kaže Tomašević koji očekuje otvaranja vrata europskih strukturnih i kohezijskih fondova za koje županija ima dosta projekata.

 Župan je lošim ocijenio i to da smo mi kao županija koja je prva bila udaru poplava, a tek onda je došlo do stradavanja posavskog dijela, nismo od države dobili nikakvu odštetu, posebno poljoprivrednici za svoje usjeve, voćnjake i dr. Samo su poljoprivrednici s područja Vukovarsko-srijemske županije dobili u 100% potporu za obnovu poljoprivrednog poljoprivrednog potencijala koje im je stradalo u poplavama, što uključuje sanaciju zemljišta, izgradnju objekata, popravak ili kupnju poljoprivredne mehanizacije, nabavku domaćih životinja te sadnju višegodišnjeg bilja. – Samo zbog toga što se priznaje satelitski snimak na 26. svibnja, osam dana iza naše poplave kada su već ljudi svojom mehanizacijom, motikama i lopatama ispustili vodu u kanale. To je paradoks jer su dijelovi naše županije stradali u poplavama ispušteni. Tražili smo izmjene te odluke, na žalost nisu nam uvažili jer se ravnaju po snimci deset dana nakon početka poplave koje su nas zadesile – rekao je župan Tomašević, koji ističe da neće odustati i da će rješenje tog pitanja tražiti i dalje.

 Skupština je usvojila i Odluke o financiranju javnih potreba u kulturi, sportu, humanitarno-socijalnih udruga i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Izmjene i dopune financijskog plana za 2014. godinu i Plan za 2015. godinu Županijske uprave za ceste, Odluku o financiranju političkih stranaka i članova Županijske skupštine, Socijalni plan od 2014. – 2020. za županiju, te Odluku o pristupanju županije Hrvatskoj mreži zdravih županija i gradova.