Srijeda, 31 Prosinac 2014 11:40

Vodi se politika kruha i igara

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

HDSSB SMATRA DA PLETERNICA NIJE TRANSPARENTAN GRAD

 PLETERNICA - Na to da je Pleternica i dalje jedan od najnetransparentnijih gradova podsjetili su članovi gradskog vijeća iz HDSSB-a, te dodali da teško sudjeluju u radu sjednica jer ne dobivaju niti materijale pravovremeno, posebno o proračunu. Građani nemaju uopće informacija kako se troši proračunski novac, a troši se rasipnički. Niti jedan njihov amandman nije usvojen iako su zahtijevali jako malo sredstava, posebno da se za treće i svako dalje rođeno dijete poveća naknada na 3.000 kuna. Nije im prošao niti amandman IMG 5619u kojemu su predložili da i grad Pleternica odobri stipendiranje bar 7 studenata kao i drugi gradovi, pa niti pomoć za kupnju udžbenika za učenike iz socijalno ugroženih obitelji. Čudi ih da je bilo sredstava da se djelatnicima isplati božićnica, ali ne i socijalno ugroženim obiteljima.

 - Za kulturu je potrošeno 209 tisuća kuna, za sport 210 tisuća kuna ili ukupno za cijelu godinu na sport 1,15 milijuna kuna, to su ogromni iznosi. U samom objašnjenju vrlo teško je ući kuda je to sve potrošeno, evidentno je da je za projektnu dokumentaciju za sportsko-rekreacijski centar potrošeno 400 tisuća kuna, to je jedan ogromni iznos. Također tekuće donacije sportskim društvima 425 tisuća kuna i ono što na neki način pada u oko sve ove stavke nisu razrađene, vi znate da je grad Požega objavio točno po stavkama kojem klubu koliko novaca raspoređeno, po kojim kriterijima – pitao je Vladimir Milković na tiskovnoj konferenciji HDSSB-a o pleterničkom proračunu, koji kaže da je u sportu sve zakamuflirano.

 Milković smatra da se ništa ne radi ni po pitanjima civilne zaštite, iako se u izvješću o toj temi navodi da postoji i jedinica od 50 ljudi kojima su izrađene samo iskaznice, a nemaju nikakvih sredstava za djelovanje. Čudi ga i plan proračuna da će se u 2015. za tu jedinicu izdvojiti 2.500 kuna, što je malo za grad koji je preživio dvije velike poplave ove godine.

 - Predložili smo sufinanciranje mladih IMG 5624poduzetnika koji prvi puta otvaraju vlastitu tvrtku i to iznos od 50 tisuća kuna. Ovim amandmanom predlaže se poticajna pomoć mladim poduzetnicima koji prvi puta otvaraju vlastitu tvrtku, žive i djeluju na području grada Pleternice. Predlaže se pomoć od 5 tisuća kuna za svakog novog poduzetnika no to je odbijeno – kaže Milković koji tvrdi da je Pleternica preinvestiran grad što je i nalaz državne revizije, i to sa investicijama koje neće zapošljavati u dužem vremenskom periodu stanovništvo, što će otežati već sada lošu gospodarsku situaciju u gradu. Financira se kultura i sport dok se gospodarstvo zanemarilo, pa Milković to naziva politikom kruha i igara.

 - Evo za kraj bi još spomenuo onaj naš časopis pleternica.hr, taj časopis grad izlaženje jednog broja košta 17.000 kuna, on je ove godine izašao 4 puta to je 68.000 kuna. To je list prvenstveno namijenjen samoj gradonačelnici, čije fotografije ima na svakoj stranici. To me ne čudi jer taj list uređuje ista osoba koja je vodila i izbornu kampanju Antonije Jozić. Za mene je taj list čisto rasipanje gradskog novca – zaključio je Milković.