Utorak, 06 Siječanj 2015 13:46

Tradicionalni domjenak ususret Božiću

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

GRADSKO VIJEĆE SRPSKE NACIONALNE MANJINE POŽEGA

 POŽEGA – Unatoč brojnim a ponajviše financijskim problemima jer su im sredstva koja dobivaju od grada Požege umanjena za 65% Gradsko vijeće srpske nacionalne manjine Požega na podršku saborskog zastupnika Zdravka Ronka i zamjenika župana Miroslava Grozdanića odlučilo je organizirati tradicionalni domjenak ususret Božiću.

IMG 1186– Ponukalo me je da se ovaj domjenak održi jer se identitet jednog naroda znači da on ima svoj jezik, svoju kulturu, svoju vjeru, tradiciju, a ja vam na srce stavljam da tradiciju, koja je bila upitna ovog puta, nikada ne zaboravite. Tradicija je sastavnica jednog naroda, sastavnica svakog čovjeka, jer bez tradicije on jednostavno nema korijena – istakao je saborski zastupnik Zdravko Ronko, koji je obećao pomoć i u buduće, te čestitao Božić. Božićnom domjenku nazočio je i zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik.

-  Na žalost za bolju suradnju nije bilo sluha, a i ciljano je odrađeno ovo smanjenje sredstava Vijeću srpske nacionalne manjine, daleko više od svih i sportskih udruga. No od koga je bilo je i za očekivati. Vrlo negativno je odjeknulo i skidanje ploče s spomenika u Jeminovcu. Ploču smo ponovno postavili i nadam se da više neće do toga doći – istakao je zamjenik župana Miroslav Grozdanić, čestitajući Božić.
Dobrodošlicu i sretnu novu 2015. godinu zaželio je i predsjednik GVSNM Požega, Zdravko Dragaš, koji je također istakao tešku situaciju zbog nedobivanja novaca iz proračuna grada Požega. – Uz podršku saborskog zastupnika Ronka koji je rekao da to treba biti tradicija, IMG 1188uz koljivo i pogaču, organizirali smo Božićni domjenak.

Kratku molitvu održao je paroh Aleksandar Bjelić s tradicionalnom pozivom „Mir božji, Hristos se rodi“. U ceremonijalnom kidanju pogače najsretniji su u pogači pronašli kunu i euro.