Četvrtak, 19 Veljača 2015 16:12

Glavaš: "Zahvaljujem ovim ljudima koji su očuvali HDSSB"

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

NAKON ŠEST GODINA U POŽEGI NA SKUPU BORAVIO BRANIMIR GLAVAŠ -

 POŽEGA – Velikom skupu i koordinaciji svih čelnika temeljnih ogranaka, općinskih i gradskih podružnica, županijskog odbora Požeško-slavonske županije, gotovo 200-njak čelnika HDSSB-a u Obrtničkom domu u Požegi obratio se nakon 6 godina prvi predsjednik Branimir Glavaš. Prije svega zahvalio se svima što su uspjeli očuvati i sačuvati HDSSB, jer i lijevi i desni htjeli su za izbrisati, na zahvaljujući upravo njima, aktivistima i čelnicima stranke HDSSB je danas još jači.

-  Nije me bilo šest godina, a evo odlučili smo da u što kraćem vremenu obiđemo sve županije i održimo županijske koordinacije, a Požega je bila posljednja i s njom smo završili taj posao. Željeli smo s čelnim ljudima direktno na terenu da porazgovaramo o stranačkoj organizaciji u svih deset lokalnih jedinica samouprave Požeško-slavonske županije. Vrlo sam zadovoljan brojem i odazivom dužnosnika stranke na ovaj radni sastanak. Želio sam da ja vidim te ljude koji su zdušno stajali uz program HDSSB-a ovih proteklih šest godina kako mene nije bilo. Ove godine u travnju 21. obilježi ćemo i punih 10 godina kako je krenula programska inicijativa HDSSB-a kao udruge građana i krenula u političku borbu.

Kako je to izgledalo, ti vaši početci kojih se sjećate?
- To je sada iza nas, ali nije bilo lako, naročito za članove i simpatizere HDSSB-a jer su bili izvrgnuti sve to vrijeme udarima koji su dolazili i s desna i s lijeva. Mi smo stranka koja smo politička barijera i prepreka ostalim političkim opcijama, posebno mislim na ove dvije snažne političke stranke HDZ i SDP. Smetamo im, jer da im ne smetamo nebi proživljavali ovo što smo proživjeli unazad deset godina.

Kako ocjenjujete današnju situaciju s obzirom na ovaj odmak od deset godina?
- Rekao sam i ovdje danas na skupu da sam vrlo, vrlo zadovoljan da se stranka uspjela očuvati u ovih šest godina kako mene nije bilo ovdje, da je to izvrsno odradilo vodstvo HDSSB-a na čelu s dr. Šišljagićem, i predsjedništvo, ali da nije bilo ovih novih i ovakvih ljudi, koji predstavljaju stranku u svojim sredinama. Našim čelnicima i aktivistima najavili smo stranačke smjerove i pravce u kojima će stranka djelovati u ovim narednim mjesecima, jer ovo je predizborna godina. Kod nas u HDSSB-u su započele aktivne pripreme za izbore koji se mogu dogoditi praktično i za nekoliko mjeseci. kroz medije se provlači da nije isključeno da se izbori dogode nešto ranije nego što je to zakonski rok. Moramo biti spremni već za dva tri mjeseca, jer o tome očekujemo da Vlada „kukuriku koalicije“ odluči. Naš stranački stroj mora biti spreman da uđe u utrku i postigne što je mogući bolji politički rezultat i da bi bili bitan politički čimbenik u trenutku odlučivanja koja će politička opcija preuzeti kormilo vođenja hrvatske države u narednom periodu.

Kakav je stav HDSSB-a o izlasku na izbore?
-  Stav stranačkih tijela je da na ove izbore izlazi samostalno, a da nakon izbornog ciklusa, kada sve bude poznato stranka ocijeniti i procijeniti realne mogućnosti i odlučiti u kojem pravcu ćemo ići. Očekujemo, ne samo mojim dolaskom, no ja sam ne mogu napraviti ništa, nego aktiviranjem članstva da HDSSB diše punim plućima i da se otvori prostor za javno političko djelovanje. Kao politička akcija već smo bili poželjni ovim jakim političkim strankama, da nas eutanaziraju i da nestanemo s područja Slavonije i Baranje.

HDSSB je bio prepoznat najprije po tome što je zagovarao regionalizaciju, hoće li u tome stranka ići i dalje?
- To je prioritet svih prioriteta našeg programa i od toga ne odustajemo. Na tome gradimo našu političku platformu uz neminovno nacionalne prioritete ovoga momenta, jer novo vrijeme nosi nove probleme. To je gospodarstvo i rješavanje gospodarski nagomilanih problema i rješavanje velikog broja nezaposlenih. Ovoga trenutka preko 350 tisuća. To su prioriteti s kojima će se HDSSB baviti, bez pogleda unazad, što se događalo prije 25 ili 70 godina. Nije nam na kraj pameti da se time bavimo u vremenu pred nama i izbornoj kampanji.

Koji su ciljevi HDSSB- u parlamentarnim izborima?
- Prije svega da zadržimo broj saborskih zastupnika koji imamo, ne zanosimo se time da će to bili lak posao. Punim angažmanom cijele stranke to nije nemoguće ostvariti, jer biračko tijelo se donekle zasitilo lijeve i desne opcije, pojavljuju se nove političke opcije neovisne, lijeve, desne, no ja sam optimista. Slogom i zajedništvom unutar HDSSB-a mi možemo postići jedan zadovoljavajući rezultat koji bi jamčio budućnost HDSSB-a, trajnu i sigurnu budućnost jer je ovo već treći izborni ciklus na kojega izlazimo. U prvom smo osvojili tri mandata, u drugom šest mandata, i ako ponovimo rezultat od zadnji puta ja sam sa tim u potpunosti zadovoljan.

Očekuje vas jedna mala proba, izlazite na prijevremene izbore u općini Čaglin sa svojim kandidatom za načelnika i općinsko vijeće?
- Tako je 8. ožujka su tamo prijevremeni izbori i mi ćemo se maksimalno angažirati na tome. Ja tek upoznajem situaciju i još neznam kakav rezultat tamo možemo očekivati.

Tekst/Foto: Vladimir Protić