Četvrtak, 25 Lipanj 2015 13:24

Sredstva se nemilice troše i pogoduje izvođačima

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

NA TEŠKO STANJE PRORAČUNA PLETERNICE UKAZALI VIJEĆNICI HDSSB -

POŽEGA – Tiskovnom konferencijom željeli su ukazati na niz nepravilnosti u poslovanju grada Pleternice, teškom stanju proračuna grada, trošenju novca poreznih obveznika i pogodovanju izvođačima radova vijećnici Gradskog vijeća ispred HDSSB-a Vladimir Milković i Dražen Soldo. Posebno su se referirali na posljednju, 13. sjednicu Gradskog vijeća.

- Izmijenjena je nova stolarija na gradskoj kući i mi smo pitali zašto te poslove nije radio neki od proizvođača s područja grada Pleternice, ili s područja Županije, jer gospodarstvu bi dobro došla jedna takva narudžba. Dobavljač je bila tvrtka iz Čakovca, kojoj je direktorica ujedno i predsjednica HDZ-ovog odbora za obrtništvo. Mi zaključujemo da se pogodovalo visokopozicioniranoj dužnosnici stranke, a zanemaruju domaći obrtnici. Radovi na gradskoj kući iznosili su 600 tisuća kuna, a uštedjet će se 30 tisuća na energiji, što znači da će se investicija isplatiti tek za 20 godina. Financirano je novcem građana i pitam se da li se novac mogao i bolje potrošiti – pitao je Milković, te postavio pitanje zašto nije proveden javni natječaj, zašto nikome na našem području nije ponuđen taj posao, i cijena prozora je dvostruko više plaćena nego što vrijede ti prozori na tržištu. Kako su izvedeni radovi koji nisu ni planirani, parket, zavjese, sve je to plaćeno iz gradskog proračuna.

Samo djelatnici Gradske knjižnice nisu dobili božićnicu, što se ocjenjuje da se tim činom želi držati u pokornosti neke djelatnike, što je vrlo jadan postupak, ocjenjuje Milković. On ističe da su sve investicije u proračunu rezane a potrošnja je ostala ista. Novac je otišao na održavanje sustava i rasipničku potrošnju. Nema razvoja gospodarstva, nismo privukli gospodarstvenike, a samo na konzultantske usluge grad je prošle godine potrošio 184 tisuće kuna. Milković ističe da su i za manje novca protiv nekih dužnosnika županija pokrenute optužnice od USKOK-a.

Soldo pak tvrdi da je grad prezadužen i pred bankrotom, što potkrepljuje nekim primjerima, a smatra da si gradonačelnica Antonija Jozić uzela za pravo da sama odlučuje o trošenju sredstava iznad svojih ovlasti. Do sada se Gradsko vijeće niti u jednom slučaju nije pitalo za odobrenje trošenja novca, ona to negira, a troše se sredstva za neke projekte koji prelaze iznos od 0,5% proračuna, koliko smije odobriti sama gradonačelnica. Na gradskom vijeću se uopće ne donose odluke o ulasku u projekte koji gotovo svi prelaze taj postotak.

Pleternički vijećnici HDSSB-a su najavili javnu tribinu dr. sc. Željka Kraljička, kandidata za ministra poljoprivrede ispred HDSSB-a u Pleternici 01. srpnja u 20 sati u dvorani KUD-a Orljava na temu Razvoj hrvatskog sela.

Tekst/foto: Vladimir Protić