Srijeda, 08 Srpanj 2015 09:18

Rašić: “Upozorio sam na ovo prije godinu i pol dana“

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

POSKUPLJENJE ODVOZA SMEĆA ZA POŽEŠTINU -

 POŽEGA - Nezavisni vijećnik u Gradskom vijeću grada Požega Miro Rašić odaslao je priopćenje medijima o poskupljenju odvoza smeća.

- Obistinilo se moje upozoravanje na poskupljenje komunalnih usluga koje sam iznio u javnost dana 7. siječnja 2014. godine nakon podjele Tekije d.o.o. na Tekiju d.o.o. i Komunalac d.o.o. Oko ovog problema sam redovito izvješćivao javnost. Svjedoci smo činjenice da je u Komunalac d.o.o. pripalo cca. 10 milijuna kuna zadržane dobiti razdvajanjem Tekije na dvije tvrtke. Gdje su ti novci? – pita se Rašić te nastavlja - Svjedoci smo poskupljenja vode za koju je rečeno da je „usklađivanje sa zakonskim regulativama“, što je uobičajena fraza za pravdanje političara oko raznih poskupljenja. Svjedoci smo IMG 5132nedavnog poskupljenja parkirnih karata invalida za čak 500% za koje sam predložio nekoliko riješenja ovog problema i dostavio gradonačelniku. Ovaj problem je priča za sebe jer su svi invalidi kažnjeni poradi nekoliko „lovaca u mutnom“ a tim istima je netko iz Komunalca d.o.o. (prije Tekije d.o.o.) odobravao godinama povlaštene karte za nekoliko vozila na jedno ime invalida što smatram da nije korektno.

 - Na stranicama grada Požege možemo vidjeti da je od 01. srpnja ove godine poskupio odvoz smeća sa sadašnjeg iznosa 45,63 kn/mjesečno na 52,93 kn/mj., što je poskupljenje gotovo 20 % za građanstvo, a da nitko nije službeno obaviješten. Temeljem dugog niza godina skupljanja dobiti u Tekiji d.o.o. logično je postaviti pitanje gdje su novci? Jesu li povećanje cijena usluga zapravo rezultati cijena zapošljavanja nepotrebnih „kadrova“? Ja bih pak osobno, kao ekonomista postavio pitanje zna li uprava (menadžment) ekonomično upravljati uz činjenicu da je direktor Komunalca d.o.o. diplomirani inžinjer strojarstva?

Obzirom da u objavi ovog poskupljenja Komunalac d.o.o. pokušava objasniti kako je ovo poskupljenje rezultat velikih investicija oko zakonom reguliranog zbrinjavanja otpada te nemogućnosti pokrivanja troškova odvoza smeća i sl., ja kao gradski vijećnik koji pratim svaku investiciju te njeno financiranje odgovorno tvrdim da je ovo očigledno obmanjivanje javnosti jer sve zakonom regulirane standarde oko zbrinjavanja otpada koje provode jedinice lokalne samouprave financira Fond za zaštitu okoliša te fondovi EU (60 do 80 %) i to u nekoliko faza. Ne zabravimo da u financiranju projekata zbrinjavanja otpada sudjeluju i drugi gradovi i općine suvlasnici Komunalca d.o.o. tako da takva obrazloženja poskupljenja „ne piju vode“.

 Moja pitanja i prijedlozi Komunalcu d.o.o. nadalje su: Kako gospodarite sa sirovinama kao što su staklo, plastika, papir i željezo, trudite li se iste prodati, tražite li mogućnosti realizacija novih vrijednosti i ostvarivanja dobiti za tvrtku a na koncu i težnji za stabilnost cijena odvoza za svoje sugrađane koji Vas financiraju? Moj prijedlog je da pokušate na taj način ostvarivati nove vrijednosti kako bi zaradili tu razliku koju naplaćujete građanima jer za to ste plaćeni! Nadalje predlažem da razmislite o najnovijim tehnologijama razgradnje otpada te proizvodnje energije putem biomase, itekako postoje tehnologije koje se financiraju i putem fondova EU do čak 90% za ovaj vid zbrinjavanja otpada što je na „zapadu“ itekako prihvaćeno te se ovim putem vrše uštede na javnoj rasvjeti cijelog grada i okolnih naselja kao i ostalim potrošačima (škole, bolnica, vrtići i sl.). Molim u ime svih koji teško „krpaju kraj s krajem“ da se dodatno razmisli i nađe volje i prostora za reviziju ovog poskupljenja te vrati na staru cijenu jer svi znamo da novca ima ali je krivo raspoređen – stoji u priopćenju za medije koje potpisuje Miro Rašić, mag. oec., nezavisni gradski vijećnik.

Tekst/foto: Vladimir Protić