Srijeda, 08 Srpanj 2015 12:03

Bekić: "Odvojeno sakupljanje otpada cjenovno se ne pokriva"

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

POVEĆANJEM CIJENA DO NOVIH ZAPOŠLJAVANJA I NABAVKE OPREME -

 POŽEGA – Komunalac Požega d.o.o. podnio je prema gradonačelniku grada Požega prijedlog za povećanje cijena usluge sakupljanja, odvoza i zbrinjavanja otpada sa primjenom od 01. srpnja koji je uvažen, a o nužnosti tog poskupljenja direktor društva Anto Bekić, dipl. ing. na tiskovnoj konferenciji je pojasnio i razloge i ukupno poslovanje Komunalca u segmentu otpada.

 Odvojeno sakupljanje otpada koje provodi Komunalac dovodi do dodatnih troškova, a obim odvojenog otpada dovodi do nužnosti zapošljavanja novih djelatnika i nabavke dva nova vozila za prikupljanje i odvoz otpada. Upravo to poskupljenje to će i omogućiti.

– Stupanjem na snagu Zakona o održivom gospodarenju otpadom i provođenjem njegovih odredbi u vremenskom periodu od godinu dana utvrđeno je da predviđeni postojeći troškovi u iznosu od 5,45 kn/mj. ne mogu pokriti stvarne troškove odvojenog sakupljanja korisnog i biorazgradivog otpada. U strukturi cijene usluge sakupljanja, odvoza i zbrinjavanja otpada, stavku odvojenog sakupljanja otpada čine slijedeći troškovi: trošak rada i održavanja autosmećara i poluteretnog vozila za odvojeno sakupljanje i odvoz otpada, PE vreća za korisni otpad, izradu letaka, obavijesti i edukativnog materijala, troškove rada i održavanja radnog stroja za usitnjavanje biorazgradivog otpada te trošak radnika na odvojenom sakupljanju korisnog otpada, razvrstavanju korisnog otpada, prešanju, baliranju i isporuci ovlaštenim oporabiteljima. Izrađena je kalkulacija cijena koja pokazuje da minimalni trošak stavke odvojenog sakupljanja otpada za domaćinstvo iznosi 11,29 kn/mj. Ostale stavke iz strukture cijene ne mijenjaju se tako da se cijena za domaćinstvo sa sadašnjeg iznosa od 45,63 kn/mj. povećava na 52, 93 kn/mj. s PDV-om. Cijena za gospodarstvo nebi se mijenjala – rekao je direktor Bekić, koji dodaje da je dotadašnja, a i nova cijena na samom dnu cijena unutar komunalnih društava u RH, a da su cijenu korigirali i susjedni gradovi.

 Odvojenim sakupljanjem korisnog otpada do danas je obuhvaćeno cca 7.160 domaćinstava u gradovima Požega (podijeljeno 5.250 plavih kanti, Pleternici 1.077 plavih kanti, i Kutjevu sa 781 korisnikom kojima su podijeljene PVC vreće za korisni otpad. Osim toga podijeljeni su kontejneri za odvojeno sakupljanje otpada u gospodarstvu za više od 60 korisnika koji se odvoze na tjednoj bazi. Do kraja godine planira se završiti podjela kanti za papir u gradu Požegi i prigradskim naseljima, kao i PVC vreće za korisnike u središtima općina u Požeštini čime bi se do kraja godine obuhvatilo cca 10.000 korisnika od 18.500 ukupnih korisnika.

- Za provođenje zakonskih odredbi oko odvojenog sakupljanja otpada, neophodna je nabavka još dva vozila za odvoz korisnog otpada, zapošljavanje nekoliko radnika koji će se baviti samo odvojenim sakupljanjem otpada, kao i nekoliko radnika koji će raditi na razvrstavanju otpada, prešanju, baliranju i sl. Naime do sada je praksa da se korisni otpad odvozi subotom sa postojećim vozilima i djelatnicima pri čemu dolazi do prekovremenog rada i povećanih troškova, sada bi se odrađivala svih radnih dana – istakao je Bekić koji dodaje da je samo u prvih šest mjeseci ove godine prikupljeno papira 20% više nego prošle godine, a tako i plastike i stakla. No prodajom tih sirovina Komunalac ne pokriva troškove prikupljanja i prijevoza.

Tekst/foto: Vladimir Protić