Utorak, 18 Travanj 2023 08:26

Svečanom sjednicom i nagradama za najzaslužnije obilježen 30. Dan općine Čaglin

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

MILANLUG - U dvorani Društvenog doma u Milanlugu održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća Općine Čaglin uz Dan općine Čaglin i blagdana zaštitnika sv. Alojzija Gonzage. Predsjednik Općinskog vijeća Željko Šutić i načelnik Općine Dalibor Bardač pozdravili su sve goste i uzvanike koji su nazočili svečanosti: ravnatelj Uprave za financiranje i informacijsko-telekomunikacijske sustave Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije Davor Huška, županica Požeško-slavonske županije Antonija Jozić i njen zamjenik Nikola Ivanović, gradonačelnik Grada Požege dr. sc. Željko Glavić, gradonačelnica Grada Pleternice Marija Šarić, gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, predsjednik Gradskog vijeća Grada Pakraca Miroslav Ivančić, načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić, načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević, pročelnik Općine Velika Valentin Raguž, načelnik Općine Levanjska Varoš Slavko Tidlačko, predsjednik Općinskog vijeća Općine Brodski Stupnik Zlatko Prskalo, ravnatelji županijskih ustanova s područja Požeško-slavonske županije, predstavnici vojske i policije, župnik čaglinske župe vlč. Milan Klobučar te predstavnici udruga i društava s područja općine Čaglin.

Načelnik Bardač u svom predstavljanju izvršenog programa i planova za buduće razdoblje podsjetio je da Općina Čaglin obilježava 30 godina postojanja, nastojanja da  radom i angažmanom osiguraju svojim stanovnicima najbolje moguće uvjete života u skladu s njihovim zahtjevima i potrebama i značajnih rezultata, a drugi će suditi da li su u tome uspjeli.

 - Uređene su i asfaltirane ceste u naseljima Vlatkovac i Zdenkovac, te je asfaltiran pristupni put za potrebe DVD-a Ljeskovica. Završen je projekt uređenja mjesnog doma u Latinovcu. U završnoj je fazi asfaltiranje prve dionice ceste prema naselju Dobrogošće u dužini od 700 metara. Nabavljena je okretna kosilica za potrebe komunalnog poduzeća. Završen je projekt rekonstrukcije javne rasvjete u osam naselja te je ušteda na potrošnji električne energije u prva tri mjeseca bila 56 posto. Gotovo svaki od tih projekata sufinanciran je od strane nekog ministarstva. To je dokaz da svaki euro koji možemo, nastojimo privući iz raznoraznih izvora, a ne trošiti iz vlastitog proračuna. Općina Čaglin brine i o svojim mlađim i najmlađim stanovnicima. Novorođenu djecu, odnosno njihove roditelje, sufinanciramo s 300,00 EUR za prvo i drugo dijete, a s 430,00 EUR za svako sljedeće dijete. Ponosni smo što smo među rijetkim općinama u Hrvatskoj koja osigurava besplatno pohađanje vrtića, a koji je otvoren 2020. godine kao ustrojbena jedinica pri osnovnoj školi. Nastojimo tako našim mališanima osigurati uvjete kakve svako dijete u današnje vrijeme zaslužuje. Za našu osnovnu školu svake godine izdvajamo blizu 3 tisuće eura, a Odlukom Općinskog vijeća, već četvrtu godinu za redom osiguravamo sredstva za kupnju radnih bilježnica za sve učenike od 1. do 8. razreda. Za sve srednjoškolce Općina osigurava stipendije u iznosu od 30,00 EUR, a za studente 40,00 EUR mjesečno. Od prošle godine, sukladno donesenom programu mjera za poticanje rješavanja stambenog pitanja za mlade obitelji na području općine Čaglin, Općina mladim obiteljima sufinancira kupnju, odnosno izgradnju kuće ili stane s 20 tisuća kuna, tj. 2.654,46 EUR. U 2022. godini smo sufinancirali dvije mlade obitelji. Svjesni smo da to nije puno, ali predstavlja znak pažnje i poziv je mladim obiteljima da ostanu na ovim prostorima. Općina iz svog proračuna financira i pripravnost liječnika te na taj način našim stanovnicima omogućujemo prisutnost liječnika i izvan radnog vremena Doma zdravlja, kao i vikendom. U izvješću liječnika vidimo koliko intervencija ima, te koliko je ta odluka bila ispravna. Za naše umirovljenike jednom tjedno osiguravamo besplatan prijevoz do Požege - istakao je načelnik Bardač samo dijelove izvršenog protekle godine.

Nastavio je sa planovima od kojih bi mnogi podigli kvalitetu življenja stanovnika Čaglina i okolnih naselja ali razvili i gospodarstvo a posebno turizam: - Uređenje kampa i kamp odmorišta na Sovskom jezeru, prenamjenu mjesnog doma u info centar i projekt promatračnica. Imamo i ishođenu građevinsku dozvolu za izgradnju vodovodne mreže u naselju Latinovac. U tekućoj godini u planu je nastavak radova na asfaltiranju i uređenju cesta i ulica za koje trenutno izrađujemo troškovnik. Za uređenje centra u Čaglinu u fazi smo pripreme projektne dokumentacije koja nažalost kasni zbog rješavanja imovinsko-pravnih odnosa s Hrvatskim cestama. Kroz mjere, nastojat ćemo sufinancirati naša obiteljska poljoprivredna gospodarstva te sve one koji su se odvažili baviti turizmom, za koji se iskreno nadam da u našoj općini ima svijetlu budućnost. Za izgradnju vatrogasnog doma u Čaglinu također imamo spremnu građevinsku dozvolu te se nadam da će se ponovo pojaviti izvor financiranja za takve projekte. Spominjali smo prošlih nekoliko godina i pročistač otpadnih voda koji nažalost isto tako nismo uspjeli realizirati. Ovim putem apeliram sve one aktere koji su uključeni u taj dio, da se maksimalno angažiraju kako bi se taj projekt napokon završio, pa da ga ne moramo više isticati. Naši stanovnici zaslužuju koristiti i tu uslugu koja nije nikakav nadstandard, već osnovna komunalna usluga.

Čestitke svim stanovnicima Općine Čaglin i pohvale za sve učinjeno u proteklom razdoblju izrazili su načelnik Općine Jakšić Ivica Kovačević u ime svih načelnika općina i gradonačelnika gradova, županica Antonija Jozić i Davor Huška iz Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU.

Kako je Svečana sjednica i prilika da si istaknu i nagrade oni najzaslužniji tako su Zahvalnicu Općine Čaglin primili: Udruga građana „Put, istina i život“ koju je preuzela predsjednica udruge Andrijana Plavi, a Nagrade općine Čaglin primilo je Dobrovoljno vatrogasno društvo Ruševo, a preuzeo ju je zamjenik zapovjednika Josip Uljatovski, Udruga dragovoljaca i veterana domovinskog rata, ogranak Čaglin, a preuzeo ju je predsjednik Udruge Zdravko Brkanović te Lana Knaus, učenica osmog razreda koja se tijekom svog osnovnoškolskog obrazovanja istakla svojom aktivnošću, a posebno kroz odlične sportske rezultate i osvajanjem 50-tak medalja i pehara, ponajviše zlatnih i prvih mjesta u džudu sa svojim klubom "Slavonac" Čaglin.

Na početku i na kraju svečane sjednice učenici OŠ Stjepana Radića Čaglin izveli su nekoliko pjesama.