Srijeda, 07 Lipanj 2023 11:21

Najavljen niz manifestacija uz 30. obljetnicu postojanja općine i obilježavanje Dana Općine Kaptol

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

KAPTOL - Ove godine obilježava se i veliki jubilej 30. godina postojanja Općine Kaptol, a službeno se Dan općine Kaptol obilježava 29. lipnja kada se slavi i blagdan sv. Petra i Pavla zaštitnika općine. Ove godine stoga će biti svečano u Kaptolu, a obilježavanje svih jubileja proteže se kroz 3 tjedna raznih manifestacija, radionica, predavanja, obilježavanje Halštatskih dana, koncerata, polaganja vijenaca i na kraju Svečanom sjednicom Općinskog vijeća i nagradama za najzaslužnije pojedince i kolektive koji su se istakli svojim radom. Bogati program najavili su na tiskovnoj konferenciji načelnik općine Mile Pavičić, direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić te pobliže o svakoj manifestaciji zamjenica direktora TZ Zlatni Papuk Kristina Rupert.

IMG 4291

O Općini Kaptol i nešto dužoj povijesti izložio je načelnik Mile Pavičić: - Neki možda ne znaju, ali 1955. godine je ukinuta Općina Kaptol, te je 1993. temeljem novog Zakona o jedinicama lokalne samouprave formirana i vraćena. U prvotnom prijedlogu nije ni trebala biti, jer mi smo bili između mjesnog ureda Velika i Kutjevo, pripadali smo Velikoj. Tu je bilo borbe da se izborimo za Općinu i zahvaljujem se ljudima koji su u to vrijeme odradili sve da mi dobijemo Općinu. Vjerujem da ljudi prepoznaju svrhu tih malih općina te da se to vidi kroz ovih 30 godina, izgradili smo društvene i komunalne infrastrukture te na neki način opravdali smisao postojanja. Često znam reći, da smo ostali u bivšem sastavu Općine Požega, vjerujem da u Kaptolu nikad ne bi vidjeli cvijeće na javnoj površini. To je jedan mali primjer, da ne govorim dalje od sportske dvorane, ambulante i svi objekti koji su napravljeni i uređeni – bili bi na nekakvom začelju, što je i razumljivo.

No, da se vratim na naše Dane Općine Kaptol koje imamo i ove godine, a zahvaljujem se Turističkoj zajednici Zlatni Papuk što treću godinu sudjeluju u obilježavanju. Mi nemamo ljudskih potencijala za organizaciju svih tih manifestacija na toj razini. vjerujem da će biti zanimljivo, Dan Općine ove godine obilježavamo u petak 30. lipnja, kada ćemo imati polaganje vijenaca i svečanu sjednicu Općinskog vijeća - istakao je načelnik Općine Kaptol Mile Pavičić.Dani općine kaptol 2

Program je kronološki po danima najavila Kristina Rupert: - Posebno će se za vikend 17. i 18. lipnja u Kaptolu moći vidjeti i doživjeti kako je živjela ratnička aristokracija u starijem željeznom dobu. Kroz te dva dana moći će se  poslušati zanimljiva predavanja o starijem željeznom dobu u Zlatnoj dolini i uživati u odličnoj izložbi koja prikazuje željezno doba u digitalnom svijetu. Program u subotu 17. lipnja održavati će se u prostorima Općine Kaptol. Cijela nedjelja 18. lipnja rezervirana je za zanimljive radionice u kojima će svi uzrasti doživjeti način života ratničke aristokracije, a prije svega će biti moguće ići u obilazak informativno-turističke staze “Putevima ratnika”. Nedjeljni program održava se na Trgu Vilima Korajca u Kaptolu.

Kulturno-umjetničko društvo „Ivo Čakalić“ izvest će 22. lipnja prikaz "Običaja sijela" u Sportskom parku s početkom u 19 sati.                      Idućeg dana, 23. lipnja održat će se Rock maraton u organizaciji Udruge "Čaš’ca" te će Stari grad u centru Kaptola ponovno biti najljepša kulisa rock festivala, s početkom u 20 sati. Uoči dana svetog Petra i Pavla, već tradicionalno u Starom gradu će biti održan Koncert klasičke glazbe „Tu es Petrus“ s početkom u 20 sati.

Dana 29. lipnja obilježit će se Dan Općine i župe sv. Petra i Pavla Kaptol Petrovskim sajmom u Sportskom parku.

Obilježavanje se proteže i na prvi vikend u srpnju kada Nogometni klub Kaptol organizira Dječji nogometni turnir Kaptol 2023.. Ovogodišnje Dane Općine Kaptol privest će kraju Češka beseda Kaptol Danima češke kulture koji se održavaju 2. srpnja u prostorijama Češke besede Kaptol.

Direktor Turističke zajednice Zlatni Papuk Tomislav Galić izrazio je zadovoljstvo što već treću godinu rade Dane Općine Kaptol, s naglaskom na manifestacije koje će kroz više dana privući posjetitelje. Zamjenica direktora Kristina Rupert zahvalila se svim udrugama koje svojim radom sudjeluju u formiranju ovogodišnjih Dana Općine Kaptol.