Nedjelja, 08 Listopad 2023 12:27

Zašto Požega i dalje gubi stanovništvo stalnim iseljavanjem ?

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Po podatcima Državnog zavoda za statistiku o doseljenom i iseljenom stanovništvu po gradovima i općinama za prošlu 2022. pokazuju da središta uglavnom  slavonskih i poljoprivredno-prehrambenih županija, kao Požega, Slavonski Brod, Virovitica, Sisak, Bjelovar i Koprivnica i dalje gube svoje stanovništvo konstantnim iseljavanjem koje traje punih 20 godina. Sva nabrojana županijska središta imaju negativnu migracijsku bilancu odnosno prošle godine su imali više iseljenika nego doseljenika, a najveći pad su doživjeli u prošlom popisu stanovništva koji je obuhvatio razdoblje 2011. - 2021. godina.

Zaista je žalosno da je iz Požege, grada bogate povijesti i kulturnih znamenitosti, često mnazivanog i "Slavonska Atena" i središta jedne od najstarijih hrvatskih županija, koja je u prošlom popisu stanovništva zabilježila gotovo najveći pad stanovništva u usporedbi s ostalim hrvatskim županijama, i prošle godine bilježi 709 odseljenih osoba od kojih je 346 otišlo u inozemstvo, uglavnom u zapadnu Europu, dok su ostali odselili u bolje razvijene regije u Hrvatskoj. 

Slavonija je i dalje najnerazvijenija regija, što je apsurd u odnosu na bogatstva koja Slavonija ima. To je regija koja je u prošlosti primala najviše doseljenog stanovništva iz "pasivnih krajeva" u bivšoj državi, u Hrvatskoj se bilježi najveći broj doseljenih iz BiH koja je svakako bila nerazvijenija od Hrvatske. Očito da je politika koja se vodila prema Slavoniji bila nedovoljna i ona je danas i dalje regija iz koje se odlazi.

Grad Požega je inače u proteklom desetljeću izgubio 15 % svog stanovništva i na popisu 2021. imao je svega 22 tisuće stanovnika, što je za demografe vrlo porazna situacija i stavlja Požegu u gradove bez velike perspektive i budućnosti. 

Bilo bi interesantno da dobijemo mišljenje ili bar komentare čelnika požeško-slavonske županije i grada Požege, koji uglavnom stalno ističu neke napretke, a po svim podatcima smo uglavnom na začelju svih ljestvica kad se usporedimo sa ostalim županijama RH. Ovi novi demografski podatci to još više oslikavaju. Kako uskoro slijedi i izborna kampanja za čak nekoliko izbornih ciklusa, zanima nas da li će i ovaj podatak kandidati na brojnim listama stavljati kao svoj uspjeh.