Ponedjeljak, 09 Listopad 2023 08:43

Obilježena 32. obljetnica i komemoracija poginulim braniteljima kod spomen kapelice u Gornjoj Obriježi i uz spomenike

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

GORNJA OBRIJEŽ - U znak sjećanja na 19 hrabrih hrvatskih branitelja koji su 6. listopada 1991. izgubili svoje živote tijekom zasjede, kod spomen kapelice u Gornjoj Obriježi održana je komemoracija u organizaciji Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik. Uoči komemoracije u Gornjoj Obriježi, vijenci su položeni na spomenike poginulim braniteljima u Batinjanima i Velikom Banovcu.

- Opkoljavanjem Pakraca 6. listopada presječena je komunikacija Pakraca sa zapadnim dijelom Hrvatske - Cestom spasa, kojom je do tada dolazila sva pomoć Pakracu. Tada, u pokušaju oslobođenja pogibaju hrabri branitelji kojih se danas prisjećamo, među kojima i zapovjednik obrane Stjepan Širac. Mi im poručujemo da njihova žrtva nije bila uzaludna. Pakrac je obranjen i stožerni je grad obrane Zapadne Slavonije -  rekao je Božidar Lujanac, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Pakrac-Lipik te umirovljeni pukovnik Hrvatske vojske.

ecf26a05ec1ce26d85ad48bbaa3c5206 2 XL

Ispred spomen kapelice u Gornjoj Obriježi, vijence za poginule hrvatske branitelje položili su predstavnici obitelji poginulih hrvatskih branitelja,  predstavnici Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata s pakračko-lipičkog područja, izaslanik Predsjednika Republike Hrvatske, brigadir Denis Kovačević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora i gradonačelnica Pakraca, Anamarija Blažević, izaslanik ministra hrvatskih branitelja, Dinko Tandara, ravnatelj Uprave za savjetodavnu psiho-socijalnu i zdravstvenu pomoć, izaslanik ministra obrane, Željko Živanović, zamjenik županice Požeško-slavonske županije, Ferdinand Troha te izaslanstva Gradova Pakraca i Lipika.

- Činjenica da su hrabri ljudi i suborci iz drugih gradova bili u jeseni 1991. godine na našim prostorima, dokaz je da se ovdje nije branio samo Pakrac, nego je naš grad bio na braniku Zapadne Slavonije i cijele Republike Hrvatske. Naše mlađe generacije imaju na koga biti ponosne, a zahvaljujući Vladi Republike Hrvatske i braniteljskim udrugama, Pakrac danas ima spomen obilježje poginulima u samom centru grada jer je to najmanje što su zaslužili – rekla je Anamarija Blažević, izaslanica predsjednika Hrvatskog sabora, saborska zastupnica i gradonačelnica Pakraca.

O važnosti podsjećanja na herojstvo hrvatskih branitelja i čuvanja njihove žrtve od zaborava govorio je i zamjenik županice Požeško-slavonske županije Ferdinand Troha.

- Cijena slobode bila je visoka. Ovdje su poginuli rame uz rame suborci, prijatelji i braća, a mi komemoracijama želimo osvijestiti mladež o svim nemilim događajima koji su se  odvili 1991. godine, kako bi mladi shvatili tko su heroji s fotografija koje drže u rukama i radi kojih danas imamo priliku živjeti u slobodnoj Domovini – rekao je Troha.

Nakon polaganja vijenaca, održana je sveta misa za sve poginule branitelje Lipika i Pakraca, koju je služio požeški biskup msgr. dr. Antun Škvorčević, zajedno sa  svećenicima Pakračkog dekanata.

Foto: Compas Lipik