Utorak, 10 Listopad 2023 13:07

Uskoro Javni pozivi iz Programa dodjele potpora male vrijednosti u svrhu poticanja razvoja gospodarstva na području PSŽ

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Najavljeno je otvaranje dva javna poziva iz Programa dodjele potpora male vrijednosti u svrhu poticanja razvoja gospodarstva na području Požeško-slavonske županije, a koji je Županijska skupština izglasala u lipnju ove godine.

Proračunska sredstva usmjerena su stvaranju preduvjeta za povećanje investicijskih ulaganja uz rast zaposlenosti, podizanju razine poduzetničkih znanja i vještina kako bi se doprinijelo povećanju broja obrtnika i tvrtki, stvaranju preduvjeta za nesmetano odvijanje postojećih poslovnih aktivnosti te jačanju turizma kroz razvoj kvalitetnih sadržaja turističke ponude.

- Prošle godine smo sva sredstva koja smo imali na raspolaganju usmjerili na sufinanciranje povećane cijene energenata, odnosno plina. Ove godine smo u proračunu Požeško-slavonske županije osigurali sredstva u visini 190.000,00 eura što je daleko više od prošlogodišnjeg iznosa. Osiguranim sredstvima financirat ćemo sveobuhvatan program potpora male vrijednosti koji sadrži 10 mjera. 16. listopada raspisat ćemo javne pozive za devet od tih mjera, a najavu radimo kako bi naše poduzetnike i obrtnike upoznali s istim, kako bi se mogli pripremiti i razmisliti o tome koje su im potrebe i što će kandidirati – rekla je Antonija Jozić, županica Požeško-slavonske županije.

Pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo Jelena Ferdebar Hak, upoznala je s mjerama koje su obuhvaćene javnim pozivima, a na  koje se mogu prijaviti subjekti malog gospodarstva koji su u cijelosti u privatnom vlasništvu sa sjedištem na području Požeško-slavonske županije. Iznimno, korisnici ovog programa mogu biti gospodarski subjekti i fizičke osobe koji su programom utvrđeni kao korisnici pojedinih mjera.

- Kroz ovaj program nastojali smo pokriti sve one potrebe na koje su nam poduzetnici ukazivali u našemu radu. Mjere ćemo pustiti u dva seta, jedan poziv usmjeren je razvoju cjelokupnog gospodarstva, dok je drugi usmjeren razvoju turizma – rekla je Ferderbar Hak.

Kroz Poziv usmjeren razvoju gospodarstva osigurano je 150.000,00 eura kroz sljedećih sedam mjera:  Potpora za izgradnju brenda proizvoda i/ili usluga, Potpora za nabavu i ugradnju strojeva i opreme, Potpora za ulaganje u objekte za obavljanje gospodarske djelatnosti i ugradnju fiksne opreme, Potpora za certificiranje proizvoda i procesa, Potpora za nabavu hardwarea i softwarea, Potpora za stručno osposobljavanje i usavršavanja zaposlenika i Potpora za izlaganje i sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama. Kroz sve mjere osigurano je financiranje do 50% prihvatljivih troškova.

Javni poziv usmjeren razvoju turizma obuhvaća pak dvije mjere. Potporom za autohtonu eno i gastro ponudu, cilj je ugostitelje i pružatelje turističkih usluga potaknuti na suradnju s lokalnim proizvođačima, dok je druga, Potpora za povećanje smještajnih kapaciteta, ustaljena mjera koju Požeško-slavonska županija dodjeljuje svake godine za povećanje broja novih smještajnih kapaciteta i povećanje kategorije smještajnih objekata radi stvaranja preduvjeta za kontinuirani razvoj turizma na području županije.

- Pozivam sve potencijalne prijavitelje da se dobro pripreme, administrativno prijave nisu zahtjevne, a Upravni odjel za gospodarstvo svim prijaviteljima stoji na raspolaganju u slučaju svih eventualnih pitanja i nejasnoća – dodaje Ferderbar Hak.

Prijave na javne pozive odvijat će se elektroničkim putem kroz novi sustav E-prijave i bit će moguće od ponedjeljka 16. listopada do četvrtka 16. studenoga ili do iskorištenja sredstava. 

- Raspisivanjem ovih javnih poziva želimo poslati poruku da nam je itekako važan razvoj gospodarstva naše županije. Pri izradi programa komunicirali smo i sa Županijskom komorom Požega i s relevantnim dionicima kako bi osigurali one mjere i potpore koje će najbolje pomoći našim poduzetnicima u rastu i razvoju – zaključuje Jozić.