Srijeda, 04 Rujan 2013 13:31

Mi organiziramo festival prvi vikend u rujnu 2014.

Ocijeni sadržaj
(14 glasova)

ORGANIZATORI GLAZBENOG FESTIVALA IZNENAĐENI NAJAVOM RASKIDA UGOVORA -

POŽEGA – Iznenađeni najavom grada Požege da će raskinuti ugovor s Požeškim tamburaškim orkestrom kao organizatorom Glazbenog festivala Slavonije, Tomislav Galić i Tomislav Jakobović sazvali su tiskovnu konferenciju. Kako imaju važeći ugovor kao organizatori na 5 godina, od kojeg su konzumirali samo tri godine, oni najavljuju organizaciju festivala i sljedeće godine u terminu prvog tjedna u rujnu 2014. godine. Raskid ugovor još nisu dobili, ali najavljuju zaštitu svojih prava i interesa svim pravnim sredstvima.

Smatraju da je gradonačelnik Neferović iznio niz neistina i neprovjerenih činjenica, posebno što se tiče da glavni sponzor Kutjevo d.d. nije znao za ugovor jer je uredno potpisan još u drugom mjesecu. Posebno odbacuju tvrdnju o dugovima, jer oni u protekle tri godine nisu ostavili niti kune neplaćenih računa, a ono što gradonačelnik navodi je dug iz 2010. godine koji je napravila udruga koja je prije organizirala Glazbeni festival Zlatne žice Slavonije. – Iako prema ugovoru grad Požega ima obvezu sufinanciranja festivala, u protekle dvije godine iz proračuna nije izdvojena niti jedna kuna, obzirom da je organizacijski odbor u cijelosti osigurao pokriće troškova putem sponzora. U želji da festival bude na razini dosadašnjih upozorili smo grad na zaista teško stanje u gospodarstvu i uputili zamolbu za sufinanciranje festivala prema ugovoru. Gradonačelnik je inzistirao na raskidu ugovora te predložio novi model organizacije festivala. Mi smo dostavili projekciju rashoda, a predmetni ugovor koji smo dobili bio je pravno neutemeljen jer nije bilo navedeno vrijeme u kojem će PTO organizirati festival, kao i niz pravno neutemeljenih činjenica na štetu obje strane – rekao je Tomislav Jakobović, te takav ugovor nisu potpisali.

Gradonačelnik je nama ponudio da grad sufinancira potrebni dio za ovogodišnji festival, ali uz uvjet da se raskine koncesija. – Mi nismo tražili novac od grada, niti smo grad ucjenjivali, nego je to bio prijedlog gradonačelnika. Početkom sedmog mjeseca to smo iznijeli u javnost zajedno. Jučer je došao s totalno drugim stavom o kojemu mi nismo imali saznanja. Mi smo vjerovali riječima gradonačelnika i dogradonačelnika da smo jedina ekipa koja mora raditi festival, da ćemo još dugo raditi jer je sve dobro odrađeno – rekao je Tomislav Galić, direktor festivala.

Što se tiče lošeg termina i preklapanja s Devetnicama u Pleternici je dolazilo i prije, kada su u organizacijskom odboru sjedili i ljudi iz Pleternice, pa nije bilo problema jer se ti termini pomiču u ciklusu kalendara, pa se neki festival nije preklapao, neki samo jedan dan, a neki i dva dana s Devetnicama.