Četvrtak, 05 Rujan 2013 12:12

Nagradili najzaslužnije za razvoj općine

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SVEČANOM SJEDNICOM OBILJEŽILI 20 GODINA OPĆINE VELIKA -

VELIKA – Općina Velika osnovana je 1993. godine, a uz najveće naselje Velika obuhvaća još 25 sela. Ovaj jubilej od 20 godina postojanja i znatnih koraka u razvoju općine obilježen je Svečanom sjednicom u Vatrogasnom domu. Današnje vodstvo Antonija Pavlović, predsjednica Vijeća, Vlado Boban, načelnik općine i Ivica Potočanac, zamjenik načelnika prezentirali su dugu povijest Velike, te sve koji su obnašali vlast u posljednjih 20 godina. – OvuIMG 7239 općinu sam preuzeo 2006. godine, kada je bila u zaista neizvjesnom razdoblju, kada je bila više blokirana, nego što je normalno radila. Bila su to teška vremena koja smo uspjeli prevladati. Od ukupnog duga od 25 milijuna koji je tada općina imala do danas mi smo vratili 23 milijuna kuna, bez kreditnih zaduženja, a do slijedeće godine vratit ćemo i ostatak duga. Velika će doživjeti jedan procvat u budućnosti, ali ne kroz razvoj velike industrije, nego kroz turizam, poljoprivredu, šume – istakao je danas zadovoljan općinski načelnik Vlado Boban, kojega jedino žalosti što je u posljednjih deset godina u Velikoj nestalo 700 stanovnika, kojih je po popisu manje. Nešto se iselilo, posebno mlađih ljudi, ali i manje se rađa, što će se u budućnosti sigurno popraviti, jer novi razvoj koji stoji pred općinom vratit će uskoro nestale stanovnike, a bolji uvjeti za roditelje i djecu pojačat će natalitet, smatra Boban. Svakako puno očekuje od gradnje novih Termi Aureus, Hotela barun Trenk, novog pogona za izradu kamina i novog vinskog podruma, koji će IMG 7272Velikoj donijeti nekoliko stotina radnih mjesta. – Danas općina Velika svoj proračun realizira od izvornih 5 do 12 milijuna kuna, uz podršku projekata, podršku županije mi mijenjamo izgled Velike. Posebno me raduje što smo uz sve nedaće uspjeli stipendirati 30 studenata, gradimo dječji vrtić, rješavamo pitanje bolje komunalne infrastrukture u svim naseljima – ističe načelnik Boban.

Priznanje načelniku Bobanu koji je ustrajao u najtežim trenutcima općine Velika iskazao je saborski zastupnik Franjo Lucić, koji je za vrijeme kada je bio gradonačelnik Pleternice često pomagao velikoj kada je bila u nezavidnoj situaciji, kada je zimi slao lož ulje za grijanje vrtića, da djeca ne odlaze kući. Župan Alojz Tomašević čestitao je na ustrajnosti i uspjehu, a da su to shvatili i Veličani, svakako govore i rezultati prošlih lokalnih izbora kada je Vlado Boban pobijedio s gotovo 80% glasova i postigao jedan od najboljih rezultata u Hrvatskoj.

Obilježavajući 20 godina općine Velika prisjetili su se ljudi koji su posebno pomogli u tih 20 godina i koji su najzaslužniji za današnji razvoj općine. Tako je velečasni Mirko Roginić, koji je niz godina bio velički župnik, postao počasni građanin općine Velika. Franjo Bujan, veliki aktivista i zaljubljenik u vatrogastvo dobio je nagradu za životno djelo. Josip Lukić i Marin Jogun, vlasnici Obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava dobili su godišnje nagrade za uspješan razvoj u poljoprivredi. Antun Sekulić i Marija Tomašević primili su godišnje nagrade za istaknuti društveni razvoj, a Davor Bašić, Branko Brižić i Zdenko Zlomislić godišnje nagrade za razvoj sporta. Tvrtka Argentum dobila je priznanje zbog donacije vozila vrijednosti 12 tisuća eura kojim se služi općinska organizacija Pomoći u kući za starije osobe s dnevnim boravkom.IMG 7260

Glazbeni dio na svečanoj sjednici izvela je obitelj Vukašinović, najbrojnija obitelj u općini Velika koja broji 18 članova, a njih sedam sviraju u obiteljskom tamburaškom orkestru. Osim slavonskih pjesama na repertoaru imaju i duhovnu glazbu. Ovu posebnost, talent i ustrajnost oca obitelji da svu djecu glazbeno obrazuje i usadi ljubav za glazbu, svi nazočni nagradili su velikim aplauzom.