Srijeda, 11 Rujan 2013 13:14

Pleša: nismo najsretniji, ali to je pravo gradonačelnika

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

SMANJIVANJE PLAĆA DOVELO SINDIKAT U GRADSKU UPRAVU -

POŽEGA – Obzirom na najave od sindikalne povjerenice grada Požege da se planira drastično smanjenje plaća, u grad Požegu je stigao Boris Pleša, predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika RH da se osobno uvjeri u navode i održao sastanak s požeškim gradonačelnikom Vedranom Neferovićem.

 - Gospodin Pleša je zatražio razgovor na temu zaposlenika u gradskoj upravi, da se upozna sa prijedlozima s kojom smo išli prema sindikatu o korigiranju koeficijenata i plaćama. Odlučili smo se za tu mjeru jer je to jednostavno neminovnost, koja će se provesti kroz odluke gradskog vijeća. Svjesni smo da predstoje i razgovori o kolektivnom ugovoru koji ističe 31. 12. Pregovori će ubrzo započeti – rekao je gradonačelnik Vedran Neferović, obrazloživši stanje u gradskom proračunu i potrebi da plaće korigiranjem koeficijenata idu prema dolje. Plaće gradskih službenika i namještenika prilično su stršale u odnosu na okruženje, na stanje gospodarstva koje posluje u gradu Požegi, a i prema ostalim državnim i službenicima javnih ustanova.

 - Obzirom da se priprema novi pravilnik o unutarnjem redu u kojem se planira i drastično smanjenje plaća od 20 – 30%, ovisno o stručnoj spremi, mi smo se došli upoznati sa situacijom. Naravno da bilo koje smanjenje prava naših članova u ime kojih mi pregovaramo, izaziva negativnu reakciju, kako zaposlenih tako i sindikata. Moja želja je bila da čujem razloge zašto je tome tako, te dali će biti i nekih drugih mjera koje će gradonačelnik poduzimati sam, odnosno mjera koje mu zakon dozvoljava. Kad govorimo o smanjenju plaća putem koeficijenata moram naglasiti da se radi o pravu gradonačelnika da to kao poslodavac napravi. Mi nismo s time sretni, ali isto tako to je pravo gradonačelnika da radi tako kako misli da treba raditi – rekao je Boris Pleša, nakon što je saslušao razloge zbog kojih se moralo prići smanjenju koeficijenata, pa tako i visine plaća djelatnika u gradskoj upravi i ustanovama koje se financiraju iz proračuna, Gradskom kazalištu, Gradskom muzeju, Gradskoj knjižnici i čitaonici i Dječjim vrtićima grada Požege. Nakon razgovora sa svim članovima našeg sindikata kaže Pleša dogovorit će se o svim sindikalnim aktivnostima koje oni smatraju da se mogu napraviti.