Srijeda, 11 Rujan 2013 13:21

Smolčić: javnost će biti upoznata s radom i temama dnevnog reda

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

NOVA PRAKSA U GRADSKOM VIJEĆU GRADA POŽEGA -

POŽEGA – Potpuno novu praksu u Gradskom vijeću grada Požege najavio je njen novoizabrani predsjednik Nino Smolčić, već sami sazivanjem tiskovne konferencije na kojoj je iznio točke dnevnog reda i javnost upoznao s radom i temama koje će se naći na dnevnom redu. To će pojačati transparentnost rada Gradskog vijeća i gradske uprave. Najavljena je sjednica za četvrtak 12. rujna, a najavljena je i vruća politička jesen, jer zbog brojne problematike u roku od 30 dana održat će se još jedna sjednica Gradskog vijeća. – Za ovu sjednicu imamo pripremljena 34 prijedloga, ukoliko ne bude dopuna dnevnog reda. Prvi puta će biti održan aktualni sat na kojem će na pitanja vijećnika odgovarati novi gradonačelnik i pročelnice – rekao je predsjednik vijeća Nino Smolčić, najavljujući i dvije kadrovske promjene u vijeću te imenovanje novih vijećnika na mjesto onih koji zbog ne spojivosti dviju dužnosti neće moći obavljati dužnost vijećnika u gradu Požegi.

 - Važna točka dnevnog reda je i izvršenje proračuna za prvih 6 mjeseci, jer će sada požeška javnost na jedan transparentan način dobiti uvid u gradske financije. Već godinama se gradski proračun prezentira Požežanima kao jedan nepresušan izvor kao nešto što je odvojeno od života Požežana i gospodarstva koje na ovom području radi. Upravo ovo izvršenje proračuna govori da to nije bilo točno. Stanje nije kaotično i toliko loše, međutim stanje je u suživotu s Požegom – kaže Smolčić, no to trenutačno stanje traži rebalans proračuna jer se rashodi moraju uskladiti s prihodima. Rebalans je prošao odbor za financije a kako će vijećnici reagirati na njega vidjet ćemo na sjednici vijeća.

- Na sjednici će se naći i izmjena koeficijenata za obračun plaće službenika i namještenika te gradonačelnika i zamjenika. Pokazala se nužnost da se usklađuju plaće sa stanjem kakvo je stanje u Požegi – ističe Smolčić, a da će ta odluka izazvati veću pažnju javnosti a možda i vijećnika koji o tome moraju donijeti odluku na prijedlog gradonačelnika Neferovića da se koeficijenti promijene pa bi neke plaće bile smanjene 20-tak posto, a neke i do 38%.

Na sjednicu će stići i prijedlog formiranja novog odjela u gradu Požegi, a to je Odjel za europske integracije. – To je nešto novo i čestitam na odlučnosti novoj gradskoj upravi, jer smatram da su vide mogućnosti iskorištenja jednog intelektualnog potencijala kojeg Požega ima – rekao je Smolčić, koji će zasigurno biti zadovoljan što je konačno nakon nekoliko godina traženja na dnevni red došla i točka Izvješće Tekije d.o.o. Kako nikada do sada ova točka nije došla na dnevni red dok je bio u oporbi, morao je svakako poraditi kako doći na vlast, pa postati i predsjednik Gradskog vijeća, da bi se konačno analiziralo stanje u Tekiji. Na prijedlogu je i imenovanje pet novih članova Nadzornog odbora Tekija, jer je starom sastavu istekao mandat.