Četvrtak, 07 Prosinac 2023 08:45

Obilježen Dan grada Pleternice i blagdan zaštitnika sv. Nikole te nagrađeni zaslužni pojedinci, tvrtke i udruge

Ocijeni sadržaj
(11 glasova)

PLETERNICA - Svečanom sjednicom obilježen je u dvorani Terra Panonica Dan grada Pleternice i blagdan nebeskog zaštinika grada svetog Nikole. Program obilježavanja započeo je polaganjem vijenaca u spomen na sve poginule i nestale hrvatske branitelje i sv. misom u župnoj crkvi sv. Nikole biskupa u Pleternici. Svečanoj sjednici Gradskog vijeća nazočili su brojni gosti i uzvanici a sjednicu je otvorio predsjednik Gradskog vijeća Anto Barbarić.

Na svečanoj sjednici, gradonačelnica Marija Šarić dotaknula se samo nekih projekata koji su uspješno realizirani, od kojih je svakako najpoznatiji Muzej bećarca, ali i onih koji tek dolaze, poput dječjeg vrtića u Kuzmici koji uskoro otvara vrata i budućeg projekta Centra za starije osobe.  

- Upravo po uzoru na svetog Nikolu, zaštitnika djece i mi u gradu kao prioritet uvijek ističemo ulaganje u djecu i kvalitetu života naših obitelji. Brojne su potpore za djecu, mlade i obitelji. Ključni projekt je dječji vrtić kojeg ćemo uskoro otvoriti, a koji je, između ostaloga, pokazatelj da roditelji rade, da se smanjuje nezaposlenost i da gospodarstvo raste. Kako gospodarstvo raste, dokazuje i činjenica da je i ove godine vidljiv porast broja poduzetnika i obrtnika za više od 10 posto, što u Pletenici već postaje tradicija, a ne privremeni trend. Vjerujem da su ovome barem djelomično pridonijeli i brojni projekti koje radimo uz pomoć europskih sredstava, jer svaki od njih svojim rezultatima djelomično pridonosi rastu potrošnje u našoj sredini. Primjer tome je naš Muzej bećarca koji je mnogima bio veliki upitnik nad glavom. Danas bilježimo 11 000 posjetitelja pa ako računamo da svatko barem dva eura ostavi u našem gradu, stižu i direktne brojke, odnosno dokazi o utjecaju projekata na naše gospodarstvo. U narednoj godini nas čekaju novi projekti, a najveći među njima je Centar za starije osobe, važan isto kao i spomenuti vrtić. Veliki projekti, ali i veliki izazovi. No, idemo korak po korak, dan po dan i prema planu kojega smo si zadali. Vjerujem opet uz podršku svih vas dragih ljudi, partnera i suradnika – istaknula je Šarić.

Izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske i županica Požeško-slavonske županije, Antonija Jozić, u svom obraćanju uputila je čestitke građanima Pleternice povodom Dana Grada i blagdana svetog Nikole, naglasivši kako su najvidljivije karakteristike Pleternice zajedništvo i kontinuitet rada.  

- Ono što je odlika ovog grada je zajedništvo. I to naše zajedništvo je ono što se vidi i ono što odlikuje ovaj grad. Ali ovaj grad odlikuje i kontinuitet. Kontinuitet smjera, projekata, razumijevanja, kontinuitet podrške i radi svega toga Pleternica je danas gdje je. Pozdravljam vas i u ime predsjednika Vlade Republike Hrvatske, gospodina Andreja Plenkovića i često kao županica Požeško-slavonske županije iskazujem snažnu podršku Vlade Republike Hrvatske koju imamo. To najbolje znaju i svjedoče načelnici i gradonačelnici Požeško-slavonske županije jer oni projekti koje mi postavljamo kao strateške projekte naših općina, gradova i županije postaju i strateški projekti Republike Hrvatske. Na tome našoj Vladi veliko hvala, a takvu podršku očekujemo i u budućnosti. Duboko sam uvjerena da i iduće godine, 6. prosinca, kada budemo ovdje stajali i zbrajali uspjehe i projekte ovoga grada, da će iza nas stajati i naša Vlada. Hvala i svim obrtnicima, poduzetnicima, građankama i građanima na svakom onom koraku kojega čine da ovaj grad bude ovako lijep, uspješan i da u ovom gradu bude ovako lijepo živjeti – rekla je Jozić.

Okupljenima su se obratili i Vinko Kasana, gradonačelnik Grada Lipika u ime čelnika gradova i općina Požeško-slavonske županije, gradonačelnica prvog pleterničkog grada prijatelja, Grada Novske, Marija Kušmiš te načelnik Općine Tomislavgrad Ivan Buntić. U znak dugogodišnjeg prijateljstva i partnerstva na prekograničnim projektima, potpisana je Povelja prijateljstva i suradnje između Grada Pleternice i Općine Tomislavgrad.

Prigodom obilježavanja Dana Grada Pleternice uručena su priznanja i nagrade zaslužnim pojedincima, tvrtkama i udrugama. Ovogodišnji laureati su Windor d.o.o. iz Buka, Obrt Rovokopačke usluge vlasnika Ivana Stipića, Obrt Autoservis Tajzler iz Pleternice, Športsko ribolovno društvo Mrena iz Brodskog Drenovca, Školski sportski klub Slavonac iz Pleternice, učenice Lucija Grbeš, uspješna tenisačica, Ana Didović te učenik Luka Capan učenik Glazbene škole.

U glazbenom dijelu programa sudjelovali su članovi Glazbene škole Požega, gudački kvartet profesorica, ravnatelj škole prof.Alen Kovačević na klaviru i solistica Bruna Oberan.