Petak, 13 Rujan 2013 08:48

Ponosni na svoj brand – grožđe i vino

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

SVEČANOM SJEDNICOM OBILJEŽEN DAN GRADA KUTJEVA I BLAGDAN MALE GOSPE -

 

SJEDNICI NIJE NAZOČIO NITI JEDAN VINAR, NITI PREDSTAVNIK UDRUGA VINARA

KUTJEVO – Svečanom sjednicom uz brojne goste i uzvanike Grad Kutjevo obilježilo je svoj Dan grada i blagdan svoje zaštitnice Male Gospe. Uz zamjenika ministra zdravlja mr. sc. Marijana Cesarika, saborske zastupnike Zdravka Ronka i Dražena Đurovića, predsjednice Skupštine županije dr. sc.IMG 8768 Mirele Mezak Stastny, zamjenika župana za gospodarstvo Željka Jakopovića svečanoj sjednici nazočili su načelnici općina i gradonačelnici gradova s područja županije, načelnici policije, predstavnici javnih ustanova, tvrtki, vijećnici gradskog vijeća grada Kutjeva, predstavnici mjesnih odbora i predstavnici udruga koje djeluju na području grada Kutjeva.

Sve nazočne pozdravila je i svima čestitala Dan grada Kutjeva predsjednica gradskog vijeća Josipa Miličević, ističući – Grad Kutjevo ima veliki potencijal, zahvaljujući kutjevačkom vinogorju, turizmu, privredi i izrazito vrijednim ljudima koji žive na ovom području, po čemu smo prepoznatljivi i izvan granicaIMG 8782 Hrvatske. Na svima nama je da očuvamo prirodnu baštinu i odgovorno upravljamo zajednicom – rekla je predsjednica Miličević i pozvala sve na suradnju bez obzira na političke opcije. Nitko ne smije biti iznad interesa građana Kutjeva, a samo svi zajedno mogu unaprijediti razvoj grada Kutjeva.

 - Iza nas je teška godina i u gospodarstvu, ali u toj godini nismo spavali, radilo se. Provodimo naš najveći naš projekt vrijednosti 1,2 milijuna eura koji se odnosi na našu gospodarsku zonu. Gradimo kompletnu infrastrukturu i omogućiti ljudima koji žele investirati koji žele zapošljavati osnovni preduvjet da ih građevinsko zemljište košta samo dvije kune. U sklopu projekta udružili smo i udrugu vinara nabavili opremu za laboratorij vrijednosti 100 tisuća eura, čime smo napravili jedan pomak jer želimo u budućnosti unaprijediti rad laboratorija za analize mesnih prerađevina i ostalih poljoprivrednih proizvoda. Kroz projekt smo uspjeli educirati i sve one koji bi trebali u tom projektu i raditi – istakao je u svom izvješću gradonačelnik Ivica Nikolić koji navodi i infrastrukturne projekte koji su provedeni u naseljima. Riješen je vodovod u Ferovcu, vodovod u dvije IMG 8788ulice u Vetovu i produžetak u Kutjevu. Riješena je dokumentacija za vodovod u pet naselja s kojom će se ići na natječaje strukturnih fondova EU. Grad Kutjevo je prošao i na natječajima za IPAR vrijednosti 9 milijuna eura koji se odnose na izgradnju obilaznice u Vetovu i na kanalizaciju nekoliko naselja. S Ministarstvom regionalnog razvoja očekuju dovršenje multimedijalne dvorane koja će pružati niz usluga svima, od grada do udruga, i po ocjeni gradonačelnika Nikolića bit će najljepša una ovom području.

 - Grad Kutjevo je prošao i sa projektom Dnevnog boravka i volonterskog centra koji će uskoro urediti za rad sa starijim osobama, a dobru suradnju ima i hrvatskom turističkom zajednicom s kojom je riješio projekt Vinskog bicikla prvog u Hrvatskoj, uređenja vinske šetnice kroz program Zlatno srce Zlatne doline – rekao je Nikolić, koji smatra da je gradska uprava pomogla mladima i kroz zapošljavanje 26 pripravnika.IMG kutj

Da je grad Kutjevo grad s najmanje nezaposlenih na području Požeško-slavonske županije istakao je zamjenik ministra zdravlja Marijan Cesarik, ali i ponosnih ljudi koji su ponosni na svoj brand – grožđe i vino. Dobre rezultate postižu i u ostalim poljoprivrednim proizvodnjama, pa i u proizvodnji duhana koje on iz ministarstva zdravlja ne bi trebao isticati, ali mora pohvaliti i te dobre rezultate.

Iako su svi isticali kutjevačko vinogorje i najveći svoj brand grožđe i vino, na žalost svečanoj sjednici nije nazočio niti jedan vinar, od kojih su nekolicina već poznata i daleko izvan naših granica, a niti predstavnici udruga vinara, pa niti one posljednje osnovane, koja je samo nekoliko mjeseci prije organizirala odličan festival „Graševina i pjesma“ kojim je ime grada Kutjeva učinila još prepoznatljivijim. Za nadati se da je to samo jedan nenamjerni propust, a ne možda opet neko razmimoilaženje s gradskom upravom.