Nedjelja, 15 Rujan 2013 18:01

Poučna staza trasom Gutmanove pruge

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

NOVI TURISTIČKI PROJEKT POVIJESNOG NASLJEĐA  -

 

VELIKA - U cilju obogaćivanja turističke ponude u općini Velika pripremili su još jedan zanimljiv projekt. Riječ je o revitalizacijsko-edukacijsko-rekreacijskom projektu "Guttmanove pruge" u čijoj će realizaciji uz samu općinu Velika, sudjelovati i Park prirode Papuk, Hrvatsko planinarsko društvo "Sokolovac" iz Požege te Osnovna škola Ivan Goran Kovačić iz Velike.

Kroz ovaj zanimljiv projekt Veličani svoje goste i posjetitelje žele upoznati s bogatim kulturnim ali i povijesnim nasljeđem. - U Velikoj je naime postojala Gutmanova pruga koja je išla od željezničkog kolodvora prema kamenolomu. Ovim projektom želimo tu prugu kroz rekreacijsko zabavne sadržaje revitalizirati i ponuditi svim posjetiteljima. Poučna staza bi kretala od osnovne škole do planinarskog doma Lapjaka. U sklopu Gutmanove pruge tako će biti postavljeni i poučni panoi, uređene trim staza s nekoliko odvojaka. U sklopu staze nalaziti će se mnogi zabavni, edukativni i sportski sadržaji - doznajemo od direktora Turističkog ureda općine Velika Tomislava Galića.

- Poučna staza trasom Guttmanove pruge bit će duga 3.000 metara a široka 1,8 metara. Ovaj zajednički projekt kandidiran je prema Europskom programu IPA, a vrijedan je više od 700 tisuća eura, Velikoj donosi novu turističku ponudu i novi razvoj – rekao je načelnik općine Vlado Boban.