Nedjelja, 15 Rujan 2013 18:05

Do sada uloženo više od tri milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

ZAVRŠENI OVOGODIŠNJI RADOVI NA SREDNJOVJEKOVNOJ UTVRDI U KAPTOLU  -

KAPTOL - Ostacima požeškog Zbornog kaptola sv. Petra u Kaptolu u spomeničkoj baštini srednjovjekovne arhitekture na tlu Slavonije, pripada istaknuto mjesto. Svjesna je toga i mlada Požeška biskupija, ali i stručnjaci Ministarstva kulture. Na obnovi i zaštiti ovog vrijednog zdanja radi se već punih 15 godina.

Kako bi ovom vrijednom sakralnom zdanju vratila dio nekadašnjeg sjaja Požeška je biskupija još prije 13 godina osnovala Stolni kaptol. Naime Požeški Zborni kaptol svetog Petra bio je utemeljen još davne 1221. godine.

- Nakon tri stoljeća djelovanja Zbornog kaptola, on pod naletom Turaka bježi u Slovačku. Tada je zapravo prestao sa svojim djelovanjem. Ostaje ta stara utvrda ili kako je mi zovemo Stari grad. Odlučili smo da tu utvrdu, povijesno važnu za naš kraj nanovo pokušamo obnoviti. Napravljeni su projekti i svake godine koliko imamo sredstava toliko radimo - rekao je generalni vikar Požeške biskupije i prepošt Stolnog kaptola, Jozo Devčić.

U obnovu Staroga grada Ministarstvo kulture do sada je uložilo više od tri milijuna kuna. Nakon obnove zvonika, ove je godine završen i složen zahvat na rekonstrukciji dvaju kupola crkve sv. Jurja.

- Zborni kaptol Svetog Petra je izuzetno važna srednjovjekovna ustanova u ugarskom kraljevstvu. On je imao ulogu ovjeravanja, prepisivanja i izdavanja različitih dokumenata. To je u neku ruku bila srednjovjekovna gruntovnica i kada su trebale bilo kakve isprave, bilo sa ugarskog dvora ili od ondašnjeg plemstva, to se rješavalo u Zbornom kaptolu sv. Petra u Kaptolu - pojašnjava pročelnik konzervatorskog odjela Ministarstva kulture u Požegi, Žarko Španiček.

Barokna crkva sv. Jurja s čijom se obnovom nastavlja i dogodine, podignuta je na gotičkoj trobrodnoj građevini u srcu kaptolačkog kaštela.IMG 4807

- To je ono što je zanimljivo. Barokna crkva sv. Jurja kasnije je pretvorena u žitnicu znači ona je desakrirana. Ostaci starije kasnogotičke crkve nisu do kraja istraženi pa bi u tom smislu bilo zanimljivo i nastaviti s arheološkim istraživanjima -ističe arheologinja Viktorija Ciganović

- Ova srednjovjekovna utvrda ili kako mi zovemo Stari grad je zaštitni znak i simbol naše općine Kaptol, a njezina obnova nam pruža nadu u razvoj budućeg turizma jer ona sama po sebi je vrlo atraktivna utvrda, najsačuvanija je srednjovjekovna utvrda. Zbog svoje povijesne uloge prvorazredna je kulturna vrijednost. Ako se obnovi po onom idejnom rješenju to će stvarno biti nešto za pogledati i uz Turističku ponudu na ovom prostoru, vinograde i vino, ovo će biti jedan dodatni sadržaj za turiste - tvrdi i načelnik općine Kaptol Mile Pavičić.

Kako se u blizini srednjovjekovne kaptolačke utvrde nalazi i vrijedno arheološko nalazište iz starijeg željeznog doba, u kaptolačkom kraju vjeruju da bi kroz kvalitetniju prezentaciju tih zanimljivih arheoloških lokaliteta, mogli upotpuniti svoju turističku ponudu i ovaj kraj učiniti još zanimljivijim posjetiteljima i ljubiteljima prirode, koji tu rado dolaze.

 

Arheološka su istraživanja na ovome lokalitetu pokazala bogat kontinuitet života od prapovijesti do srednjeg vijeka. I upravo je to ono na što su danas ponosni stanovnici kaptolačkog kraja.

S uređenjem i obnovom Staroga grada dio te vrijedne baštine, tako će ubuduće biti dostupan i široj javnosti. Upravo bi tu u Starome gradu, kako navodi prepošt Stolnog kaptola bili izloženi vrijedni pronađeni arheološki eksponati, a uredila bi se i povijesna knjižnica te muzej.