Utorak, 17 Rujan 2013 10:55

Proračun smanjen za 17 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(7 glasova)

2. SJEDNICA POŽEŠKOG GRADSKOG VIJEĆA SA 34 TOČKE DNEVNOG REDA -

POŽEGA – Već 2. sjednica požeškog Gradskog vijeća najavila je vruću jesen i oštre diskusije, a po svom sadržaju bila je i jedna od dužih, jer je vijećnicima za raspravljanje i odlučivanje o čak 34 točke dnevnog reda trebalo gotovo četiri sata.

U novo sazivu Gradskog vijeća došlo je i do promjena jer su izabrani vijećnici IMG 9142Dražen Đurović s liste HDSSB i Slaven Paponja s liste koalicije HDZ-HSP AS zatražili mirovanje vijećničkog mandata. Na njihovo mjesto nakon polaganja prisege pristupili su Danijel Božić (HDSSB) i Kristina Turković (HDZ).

Početak aktualnog sata koji traje 30 minuta i postavljena vijećnička pitanja bila su najava konfrontacije brojnih mišljenja. Predsjednik kluba vijećnika Ante Šolić pitao je gradonačelnika kako je doživio primopredaju u gradu. Vrlo korektno od strane pročelnica, rekao je gradonačelnik Neferović, koje su mi predale stanje, a dotadašnji gradonačelnik Ronko nije nazočio primopredaji, no ja sam to tumačio njegovom spriječenošću ili da je još uvijek pod dojmom brojanja glasova. – Stanje financija 5. lipnja na žiro računu iznosilo je 2,64 milijuna kuna, IMG 9146a sastojalo se od namjenskih sredstava 900 tisuća kuna od Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, 1,38 milijuna kuna od ŽUC-a, 464 tisuće kuna od Fonda, 198 tisuća za Centralni uređaj za pročišćavanje i 16 tisuća za prilaznu rampu dvorane Grabrik. Na dan održavanja sjednice stanje žiro računa je 2,58 milijuna kuna.

Kazimira Baloga pak interesiralo je kako je stanje s organizacijom festivala i financiranje ovogodišnjeg festivala, te koliko je to stajalo grad. Nakon razgovora s koncesionarom Požeškim tamburaškim orkestrom i njihovog zahtjeva da grad sudjeluje u financiranju jer su oni imali potpisanih sponzorskih ugovora samo za 165 tisuća kuna, iako takvu obvezu po ugovoru grad nije imao. Grad je moraoIMG 9154 preuzeti obvezu financiranja nedostatnih sredstava i uključiti se u pronalaženje sponzora kako bi spasio festival i organizirao ga na nivou kakav grad zaslužuje. Na kraju će grad iz proračuna financirati oko 250 tisuća kuna za festival. Na žalost i 37.900 kuna za trošak šatora u kojem su bili održani prijemi za izvođače, organizaciju, tehniku, sponzore i goste grada Požege na festivalu jer Veleučilište u Požegi nije odobrilo korištenje njihove dvorane.

Ninu Smolčića, predsjednika vijeća zanimala je pak situacija na Glazbenoj školi i iznosi probijenih stavki naknadnih radova. Vrijednost radova koji su probili financijsku ponudu od 8,5 milijuna kuna koju je ponudio najpovoljniji ponuđač Presoflex gradnja, iznosi oko 2,5 milijuna kuna, i kako je Glazbena škola građena zajedno ms Ministarstvom regionalnog razvoja koje financira 70% a grad 30%, očekuje se da će Ministarstvo naknadno sudjelovati u tom iznosu. Očekuje se pozitivan odgovor, istakao je gradonačelnik Neferović, u protivnom IMG 9156to će morati financirati grad Požega.

Dijanu Tomić Šain je zanimalo kada će biti smanjena naknada koju prima predsjednik Gradskog vijeća, za koju se u proteklom mandatu zalagao i više puta ju predlagao upravo današnji predsjednik Nino Smolčić. Gradonačelnik Neferović obećao je pisani odgovor, ali i vijećnicu Tomić Šain pozvao na kavu da mu malo pojasni još neke stvari iz prethodnog mandata u kojemu on nije sudjelovao. Vijećnica nije gradonačelniku pojasnila da nije ni ona do sada bila vijećnica u Gradskom vijeću te da nije nazočila tim traženjima smanjenja naknade predsjedniku vijeća, nego se o tome zapravo upoznala iz medija ili od starijih kolega vijećnika.

Po pitanju Dragana Borevca saznali smo da grad nije pokretao niti izvodio gradnje, adaptacije i drugo bez važećih dozvola, a po pitanju Dražena Muljevića o zaduženosti grada saznali smo da prije nekoliko godina podignuta dva kredita grad uredno vraća i da je danas dužan još 13 milijuna kuna po otplatnom planu. Osim nekoliko ovrha koje su plaćene građanima zbog raznih odšteta, interesantno je kako je završila dugogodišnja trakavica, kada je bivši gradonačelnik Ronko skinuo display Elektrotehničkog fakulteta iz Osijeka koji je od prihoda stipendirao studente slabijeg imovnog stanja. Gradu Požegi skinuto je ovrhom 136 tisuća kuna za neopravdano skidanje displaya, no kako saznajemo temeljem te presude prof. Radoslav Galić, dekan ETF upućen je još i na traženje izgubljene zarade za sve vrijeme dok je display bio maknut i uskladišten u Tekiji.

Proračun je morao biti smanjen

Slabije punjenje proračuna od planiranog sa 41 milijun kuna za prvo polugodište, gdje već nedostaje 5 milijuna kuna, a s očekivanjem i dalje trenda slabijeg punjenja predloženo je da se proračun za 2013. godinu smanji za 17 milijuna kuna i sada on iznosi 93 milijuna kuna. Prijedlog je izazvao niz diskusija i vlasti, ali i oporbenih vijećnika koji su taj plan pobijali. Da blagajna nije tako puna, istakao je Ante Šolić, unatoč uvjeravanjima bivšeg gradonačelnika Ronka, i zbog toga se mora ići u rebalans. Oporba nije bila za smanjenje proračuna objašnjavajući da kada su planirali proračun to su radili ne zbog toga što su dolazili izbori, nego na osnovu dogovorenih projekata, za koje više nitko ne lobira i oni se ne realiziraju. Uvijek je u prvoj polovini godine slabije punjenje, istakli su, što se kasnije popravlja, a grad ima i 20 milijuna kuna potraživanja. Dogradonačelnik Mario Pilon, potvrdio je da grad zaista knjiži 20 milijuna kuna potraživanja od kojih je više od polovice u zastari ili u nemogućnosti naplate, a potražuje se i 1,7 milijuna kuna od osoba koje više nisu žive.

Gradonačelnik Neferović dodao je da su dvadesetak dana nakon što su preuzeli vlast dobili zahtjev od Ministarstva da 900 tisuća kuna koje su dobili za opremanje Glazbene škole vrate. - To je jedan od domaćih uradaka pojedinaca, koji su se potvrdili za dobrobit grada Požege, i u Zagrebu, i u Gradu Požegi da se ovaj grad razvija - prokomentirao je gradonačelnik Neferović situaciju oko povratka novca.

Smanjenje plaća je nužno

Veliku diskusiju i međusobne optužbe čule su se na račun prijedloga o smanjenju plaća. No objašnjenje o nužnosti smanjenja koeficijenata prihvatili su vijećnici većinom glasova, a ovisno o spremi i pojedinom radnom mjestu smanjenje iznosi od 20 do 38 posto. Smanjene su plaće osim gradskim zaposlenicima i zaposlenicima muzeja, kazališta, knjižnice i dječjih vrtića, ali i gradonačelnika i njegovih zamjenika.

Osim smanjenja plaća u gradskim ustanovama došlo je i do imenovanja vršioca dužnosti ravnatelja, pa je tako Valentina Soldo, nakon izmjene i statuta Gradskog kazališta po kojem sada treba samo jedna godina radnog iskustva za ravnateljicu, imenovana za v.d. ravnatelja Gradskog kazališta. Maja Žebčević Matić imenovana je za v.d. ravnateljicu Gradskog muzeja a Branko Šimunović za v.d. ravnatelja Gradske knjižnice i čitaonice.

Vrlo često spominjana mjesta u Nadzornom odboru Tekije popunili su Stjepan Vukušić, Dragan Borevac, Ivica Kovačić ispred HDZ-a, te Nino Smolčić i Miro Rašić kao nezavisni vijećnici u Gradskom vijeću. Ubuduće će prijedloge zaslužnih građana i tvrtki za javna priznanja grada davati Milan Gojo i Branimir Ščulac.