Četvrtak, 14 Prosinac 2023 10:21

Na 15. sjednici Županijske Skupštine usvojen nešto manji Proračun za 2024. godinu od 70,5 milijuna eura

Ocijeni sadržaj
(13 glasova)

POŽEGA -  Održana je u Velikoj županijskoj vijećnici 15. sjednica Županijske Skupštine Požeško-slavonske županije sa 20 točaka Dnevnog reda. Na samom početku na prijedlog Mandatne komisije izvršena je zamjena vijećnika u Skupštini, te je izabrani vijećnik s liste SDP-a Dinko Zima koji je imao mandat u mirovanju, a kao vijećnik dužnost je obnašao Zoran Krejči, sada položio prisegu i dalje će biti vijećnik Županijske Skupštine.

Aktualni sat je na ovoj sjednici bio ispunjen pitanjima punih sat vremena, najviše pitanjima iz redova oporbenih vijećnika a sva pitanja upućena su županici Antoniji Jozić. Tako je vijećnike zanimalo da li postoji mogućnost povećanja linija autobusa u pravcu Pakraca i Zagreba, pošto Požega dobiva Hitni medicinski prijem kada će to dobiti i Pakrac, da li se može dobiti više linija na željeznici i što je sa rekonstrukcijom pruge Čaglin - Našice koja je trebala početi prije dvije godine, zašto se izdavanje građevinskih dozvola u nekim predmetima proteže i duže od godinu dana, izgradnjom RCK Panonica dobivamo regionalni centar za obrazovanje u poljoprivredi a istovremeno smo ugasili poljoprivredni odjel koji smo imali do sada na Veleučilištu u Požegi, kad će konačno biti završena prometnica Pleternica - Slav. Brod, kada kreće u realizaciju projekt izgradnje Logističko-distribucijskog centra za voće i povrće u Požegi, liste čekanja u Domovima za starije imaju 600 upisanih, što se poduzima po pitanju izgradnje novih domova, pitanje specijalizacije liječnika, koliko imamo osoba iz Ukrajine na skrbi u županiji - i saznali smo oko 80 osoba iz Ukrajine boravi na području Županije, te pitanje stanja izgradnje brze ceste a izlazom na Autocestu, na koje je županica radosno dala objašnjenje da "brza cesta ide" - Tu cestu sanjaju Požežanke i Požežani duže desetljeće, to nije cesta koja se realizira da bi netko ostvario svoje životno djelo, to je cesta koja je potrebna poduzetnicima i obrtnicima grad Požege i okolnih općina i gradova. Radi se o početku procedure prethodnog savjetovanja u Elektroničkom oglasniku javne nabave, nakon provedene procedure javnog savjetovanja kreće procedura nabave za izvođača radova za izgradnju te prometnice. S obzirom na to da je izgradnja te prometnice u financijskom planu i planu građenja Hrvatskih cesta za 2023. godinu, mi smo željno iščekivali datum kada će se to dogoditi. Očekujemo, s obzirom na to da se taj projekt nalazi i u planu građenja Hrvatskih cesta za razdoblje 2024.-2026., da će taj projekt krenuti s realizacijom, ali onom stvarnom realizacijom koju građani očekuju. To je da na lokaciju dođu bageri, da se krene kopati i raditi cesta, nadam se da će to krenuti sljedeće godine – istakla je u svom odgovoru na postavljeno pitanje je županica Antonija Jozić.

Drugim Rebalansom ovogodišnji proračun je povećan s 118 milijuna eura na 131,5 milijuna eura zbog isplate pomoći iz državnog proračuna koji je županija dobila za saniranje šteta koje su nastale u olujnom vremenu u srpnju. Najvažnija točka Dnevnog reda svakako je bila točka o Proračunu koji je znatno manji nego ovogodišnji i iznosi 70,5 milijuna eura. Smanjen je za 40% a glavni razlog smanjenja proračuna je što od slijedeće godine Opće županijska bolnica Požega i Pakrac prelaze pod vlasništvo Republike Hrvatske.

U nastavku sjednice usvojene su sve predložene točke Dnevnog reda većinom glasova 28 nazočnih vjećnika od 32 vijećnika koliko ima Skupština u ovom mandatu. Usvojen je Financijski plan ŽUC-a, Plan zdravstvene zaštite županije, Odluka o visini turističke pristojbe, Plan djelovanja županije u području prirodnih nepogoda, te Odluke o programima javnih potreba u županiji za školstvo, kulturu, tehničku kulturu, sport, Plan gospodarenja otpadom, Odluka o raspodjeli sredstava za financiranje političkih stranaka u županiji, kao i Odluka o koeficijentima za obračun plaće službenika I namještenika u upravnim tijelima Požeško-slavonske županije.