Petak, 15 Prosinac 2023 08:21

Osigurano gotovo 200 tisuća eura bespovratnih potpora za poduzetnike i pčelare Požeško-slavonske županije

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

POŽEGA - Nakon uručenih potpora poduzetnicima, obrtnicima i pčelarima s područja Pakraca i Lipika, u Velikoj vijećnici upriličena je dodjela za subjekte s područja ostalih jedinica lokalne samouprave, a koji su ostvarili pravo na bespovratna sredstva na temelju javnih poziva koje je Požeško-slavonska županija raspisala tijekom listopada.

9235268519f7d8b49deba49d56b12b44 2 XLPročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, Jelena Ferderbar Hak, upoznala je kako je na temelju Javnog poziva usmjerenog razvoju gospodarstva dodijeljeno 66 ugovora u ukupnom iznosu nešto više od 162 tisuće eura, na temelju Javnog poziva usmjerenog razvoju turizma odobreno je 12 potpora u vrijednosti nešto više od 13 tisuća eura, dok je na temelju Javnog poziva pčelarima za dodjelu potpore za očuvanje pčelinjeg fonda odobreno 26 potpora u vrijednosti oko 10 tisuća eura.

- Čast i zadovoljstvo mi je u ovo predbožićno vrijeme susresti se s vama koji ste ostvarili pravo na bespovratna sredstva putem javnih poziva za razvoj gospodarstva, turizma i očuvanje pčelinjeg fonda. Mi smo ove godine kao Županijska skupština donijeli Program razvoja gospodarstva za Požeško-slavonsku županiju i kroz taj program definirali mjere i potpore na temelju kojih su raspisani ovi pozivi. Mislim da su ove potpore malo izdašnije nego su bile u prošlosti i ja vam svima od srca čestitam na realizaciji vaših projekata. Prije dva dana smo u Lipiku dodijelili ugovore za poduzetnike, obrtnike i pčelare s područja Pakraca i Lipika, njih 19, a ukupno se ovdje radi o 104 ugovora za koje je osigurano gotovo 200 tisuća eura iz proračuna Požeško-slavonske županije – rekla je županica Jozić prilikom dodjele.

Županica Jozić najavila je i kako će iduće godine javni pozivi biti objavljeni ranije, tijekom prvog kvartala 2024. godine te će se prijavitelji moći prijaviti i s planiranim investicijama.

- Iskreno čestitam na potporama, ali vam čestitam i zahvaljujem na svemu što činite za razvoj gospodarstva Požeško-slavonske županije. Kao nekadašnji poduzetnik jako dobro znam kako je to živjeti poduzetništvo i obrtništvo, kako je to probuditi se ujutro s razmišljanjem kako stvoriti prihode, isplatiti plaće, a navečer otići spavati s mišlju što vas čeka idućeg dana. Stoga vam čestitam na hrabrosti, odvažnosti i odlučnosti da pišete razvoj gospodarstva i od srca vam čestitam u ime svih žitelja te se nadam da vam je Požeško-slavonska županija na neki način podrška u razvoju vaših poduzetničkih ideja – dodala je.

Nakon dodjele, jedan od obrtnika koji je sredstva ostvario temeljem Javnog poziva za podnošenje prijava za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa dodjele potpora male vrijednosti u svrhu poticanja razvoja gospodarstva na području Požeško-slavonske županije istaknuo je što konkretna sredstva znače malim gospodarstvenicima.

- Nama ovo jako puno znači. Mi mali gospodarstvenici koji smo obuhvaćeni ovom mjerom novac koji smo ostvarili kroz sufinanciranje, umjesto da uložimo primjerice u novi stroj, možemo uložiti u daljnje ulaganje kako bismo širili konkurentnost. Ja se zahvaljujem županiji što je prepoznala nas obrtnike kao potencijal u koji vrijedi uložili i nadam se da će i nagodinu biti sredstava da mi možemo i dalje širiti svoju proizvodnju – istaknuo je Josip Čavajda, vlasnik Obrta Baja i jedan od dobitnika potpore.