Subota, 05 Listopad 2013 12:16

Spriječili da jedan od simbola Lipika postane privatno vlasništvo

Ocijeni sadržaj
(10 glasova)

GRADSKO VIJEĆE DONIJELO ODLUKU O KUPOVINI GRADSKOG PARKA -

LIPIK - Gradsko vijeće Lipika na posljednjoj je sjednici donijelo pomalo neuobičajenu i iznenadnu odluku: kupit će se gradski park! - Žao mi je svake IMG 6024kune jer kupujemo nešto što je naše, što je tu 'oduvijek' ali, bili smo primorani – kazao je kratko gradonačelnik Vinko Kasana.

Brza reakcija gradonačelnika, a potom i članova Vijeća, uslijedila je nakon što je službeno objavljeno kako "Croatia osiguranje" ide u privatizaciju. Naime, gradski park je nekada bio dijelom u vlasništvu Zdravstveno rekreacijskog centra a dijelom u vlasništvu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju no, nakon što je ZRC zapao u poteškoće i nije mogao podmiriti potraživanja "Croatia osiguranja", izgubio je vlasništvo nad svojim dijelom parka. - Obzirom da je ZRC u većinskom državnom vlasništvu mi smo se nadali, i u tom smislu su išli neki razgovori, kako će nam lipikpark1država vratiti park ali, kada je najavljena privatizacija, shvatili smo da moramo brzo reagirati inače će park postati privatno vlasništvo. A tada, privatnik ga može ograditi pa i srušiti... i moglo bi se dogoditi da ostanemo bez tog, jednog od simbola grada – pojasnio je gradonačelnik Kasana. "Croatia osiguranje", dodao je, bila je vrlo kooperativna i prodaja je brzo dogovorena. Cijena je 670 tisuća kuna a novac će Grad Lipik isplatiti u tri rate.

Lipički park je nastao u 19. stoljeću kada su se ovaj grad i njegovo lječilište počeli razvijati i biti prepoznatljivi i u europskim granicama. Park je spomenikom parkovne kulture proglašen 1965. godine i u njemu se može vidjeti različito bilje: divlji kesten, hrast lužnjak, lipa, tuja, smreka, američki borovac, katalpa, bukva, grab, javor, breza... U parku su bili izgrađeni i razni objekti kao što su paviljoni, sjenice, odmorišta... ali i vrtni dekorativni elementi IMG 5542kao balustrade, žardinjere... Sve ovo, prilično je oštećeno u ratu i traži temeljitu obnovu no, park za Lipičane ima iznimnu važnost. - Naša novoosnovana razvojna agencija "Lira" već je pripremila projekt za uređenje parka, dokumentacija je spremna i sad tražimo načine da osiguramo sredstva. Stupili smo i u kontakt sa Specijalnom bolnicom i dogovaramo zajedničko uređenje parka – dodao je gradonačelnik.