Ponedjeljak, 07 Listopad 2013 12:42

Naglasak na gospodarstvu i turizmu

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

PAKRAC DOBIO STRATEGIJU RAZVOJA ZA RAZDOBLJE 2013.-2020.GODINA -

Naglasak na gospodarstvu i turizmuPAKRAC – Pakrac je dobio novu Strategiju razvoja za razdoblje 2013.- 2010. godina. Taj je dokument na sjednici Gradskog vijeća usvojen jednoglasno. - Naravno, prioritet nam je stvaranja konkurentnog gospodarstva. Želimo i dalje razvijati malo i srednje poduzetništvo, posebno kroz našu industrijsku zonu u kojoj ćemo evo, sada imati dva poduzetnička inkubatora. Pakrac bi se trebao razvijati i u drugim smjerovima pa tako i u turizmu za što je dobra podloga nedavno završeni projekt "Stazama lipicanca i kune" realiziran zajedno s Lipikom. U planu je i daljnji razvoj visokog školstva pa bi, uz studij fizioterapije, Pakrac sljedećih godina trebao dobiti i studij sestrinstva – rekao je predsjednik Gradskog vijeća Zoran Krejči.

Strategija razvoja, istaknuto je na sjednici Vijeća, dobar je temelj za realizaciju projekata koji su već pripremljeni i čekaju kandidiranje za sredstva iz fondova EU. Trenutno postoje pripremljeni projekti vrijedni ukupno čak 500 milijuna kuna. - Projekti su pripremljeni no, u cijeloj priči postoji i jedan, bar za nas, veliki problem. Radi se o tome da sve jedinice lokalne samouprave moraju svoje projekte djelomično sufinancirati a mi tih novaca za sve naše projekte nemamo. Isti problem muči i druge gradove i općine s malim proračunima pa se mi nadamo kako će se za to na razini države naći rješenje. Vjerojatno u obliku nekog fonda iz kojega bi se sredstva kao pomoć osiguravala onim sredinama poput naše koje imaju projekte ali i premale proračune – dodao je Krejči.

Na izradi Strategije razvoja Grada Pakraca radila je jedna tvrtka iz Čakovca te djelatnici Poduzetničkog centra i Grada Pakraca a sve je koštalo 88 tisuća kuna. Najveći dio tih sredstava, 75 posto, osiguran je kroz pretpristupni fond EU – IPA IIIC a ostatak novca su dali Grad Pakrac i Poduzetnički centar.