Petak, 25 Travanj 2014 11:57

Kompletna obnova trajat će godinama

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

GRAD LIPIK POČEO S UREĐENJEM SVOG DIJELA PARKA -

LIPIK – Porušeno je petnaestak stabala iz aleje kestena koja vodi od glavne lipičke Ulice Marije Terezije do Fontane, objekta u sklopu Specijalne bolnice, kao i još desetak stabala lipe, breze i hrasta u nastavku te šetnice. Odmah potom zasađena su nova stabla za što je iz gradskog proračuna izdvojeno oko 30 tisuća kuna. Na taj je način Grad Lipik počeo uređivati svoj dio parka koji je nekada bio poznat po ljepoti i izvan Hrvatske. Nažalost park je teško oštećen u ratu i ozbiljnijih pokušaja uređenja nije bilo proteklih dvadeset godina. - Ovo je zaštićeni prostor i sve što ćemo raditi bit će u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim područjem Požeško-slavonske županije i Konzervatorskim zavodom. Rušenje osušenih stabala samo je početak radova koji nas čekaju. Kompletna obnova, što podrazumijeva uređenje odvodnje, staza, postavljanje nove rasvjete... i još puno toga kako bi se parku vratio stari sjaj, zahtijeva i obimnu dokumentaciju koja će koštati oko milijun kuna. Trenutno tražimo izvore financiranja za to – kazao je gradonačelnik Vinko Kasana.
U uređenju lipičkog parka pomagat će prof. Mladen Obad Šćitaroci koji je o njemu do sada napisao nekoliko studija i knjiga. Proteklog je mjeseca boravio u Lipiku a dolazit će i ubuduće jer će se slijedećih godina prema savjetima prof. Šćitarocija postepeno raditi na zamjeni aleja, uređenjem postojećih staza, postavljanju rasvjete i čišćenjem parka.
Lipički park, s objektima koji se u njemu nalaze, ima površinu od 13 hektara. Najveći dio od 7 hektara pripada Gradu Lipiku koji ga je prošle godine kupio od Croatia Osiguranja za 670 tisuća kuna. Na taj se način željelo spriječiti mogućnost da simbol grada eventualno postane privatno vlasništvo (Croatia ga se 'domogla' zbog problema u ZRC-u). Vlasnik drugog po površini najvećeg dijela parka (3,3 hektara) je Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju koja ga već intenzivno uređuje.