Petak, 25 Travanj 2014 12:52

Sedam odjela u matičnoj školi i jedan u Pleternici

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

POŽEŠKA OBRTNIČKA ŠKOLA SE PRIPREMA ZA UPISE UČENIKA -

POŽEGA - Obrtnička škola u Požegi danas u 24 razredna odjeljenja ima 634 učenika. Od iduće 2014/2015. školske godine pripremaju i novine za pet obrtničkih zanimanja koja će ubuduće umjesto po jedinstvenom modelu obrazovanja ići po klasičnom modelu. Tako bi od iduće godine mnogim učenicima bilo lakše.
Kako doznajemo od ravnateljice Ive Šnajder lakše bi bilo učenicima sa zanimanjima u graditeljstvu, zidarima, tesarima i soboslikarima koji će se po novome zvati ličioci soboslikari, ali i stolarima te krojačima u tekstilu.
Od ove su školske godine, podsjetimo po tom klasičnom modelu bili upisani i kuhari i konobari i već se osjetilo veliko olakšanje po pitanju traženja praktične nastave jer po tom klasičnom modelu nije potrebna licenca.
Za iduću su školsku godinu u Obrtničkoj školi planirali upisati sedam razrednih odjela u matičnoj školi te jedan izdvojeni razred konobara i kuhara u pleterničkoj srednjoj školi. To bi trebalo još odobriti i resorno ministarstvo znanosti.
Kako bi svojim učenicima osigurala primjerene uvjete u Obrtničkoj školi svake godine rade na podizanju pedagoškog standarda kroz različita ulaganja u praktikume, radionice i slično nastojeći pratiti trendove u sve četiri struke i deset zanimanja. Minulih je godina najviše bilo uloženo u tekstilnu struku koja danas ima jednu od najsuvremenijih učionica i praktikuma u Hrvatskoj.
- Kako bi buduće majstore što bolje osposobili za traženje posla na tržištu rada u Hrvatskoj ali diljem Europe Obrtnička škola pokrenula je jedan zanimljiv projekt, učenje još jednog jezika. Učenje njemačkog jezika podržalo je i Vijeće roditelja. Škola je kupila knjige a u sve su se uključili i tamošnji profesori koji s učenicima rade u svoje slobodno vrijeme. Mogućnost učenja njemačkog jezika od iduće školske godine Obrtnička će škola osigurati svim učenicima – kaže ravnateljica Šnajder, a uz nova znanja učenici Obrtničke škole će biti i daleko konkurentniji na tržištu rada a što je danas i te kako važno.