Banner 750x94 oluja

dan pobjede 13 2022

Banner 750x94 cvjetici

Putujuci dnevni boravak 1200x300 01

Breadcrumbs

Srijeda, 29 Veljača 2012 10:49

Dobili status rodilišta 'Prijatelj djece'

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

UNESCO-OVO PRIZNANJE RODILIŠTU OPĆE ŽUPANIJSKE BOLNICE PAKRAC  -

PAKRAC - Služba za ginekologiju i porodništvo Opće županijske bolnice Pakrac dobitnik je UNICEF-ove nagrade "Rodilište-prijatelj djece" o čemu će ubuduće svjedočiti ploča otkrivena prošlog petka na ulazu u tu ustanovu kao i priznanje koje je voditeljici Službe ginekologije i porodništva u bolnici dr. Štefici Svjetličić uručio

Josip Grgurić koordinator UNESCO-a za Hrvatsku.

- Svaka inovacija u radu je dobra a ovo priznanje će doprinijeti daljoj afirmaciji naše bolnice. To je znak da smo postigli najviše standarde koji se traže u porodništvu što je naravno, dobro i za majke i za djecu i obitelji općenito - rekao je ravnatelj bolnice Marijanović.

Pakračka bolnica u program UNICEF-a je ušla 2007. godine i od tada se od nje tražilo da zadovolji više kriterija. Tako je osoblje prošlo dodatnu edukaciju kroz 20-satni tečaj a uređen je i prostor u kojemu borave rodilje. Sve je nadzirala posebna komisija UNICEF-a koja je u Pakracu boravila u više navrata. - Zadovoljili smo tzv. Deset koraka prema uspješnom dojenju a uz organiziranje grupa za potporu dojenja, naše rodilište omogućava majkama da s djecom budu 24 sata. Imamo i trudničke tečajeve za parove što omogućava i očevima da prisustvuju porodu pa sada svakog mjeseca tečaj prođe desetak parova - rekla je dr. Štefica Svjetličić, voditeljica Službe ginekologije i porodništva u bolnici.

U pakračko rodilište inače, dolaze žene ne samo iz Požeško-slavonske nego i okolnih županija pa je tako od 523 prošlogodišnja poroda svega oko četvrtine bilo 'domaćih'. Inače, u Hrvatskoj je 30 rodilišta od kojih 18 ima status 'prijatelja djece'.   (vm)