Banner 750x94 oluja

dan pobjede 13 2022

Banner 750x94 cvjetici

Putujuci dnevni boravak 1200x300 01

Breadcrumbs

Četvrtak, 01 Ožujak 2012 14:02

Najboljima nagradno putovanje

Ocijeni sadržaj
(8 glasova)

TEHNIČKA ŠKOLA POKRENULA NAGRAĐIVANJE IZVRSNOSTI UČENIKA  -

POŽEGA – Tehnička škola u Požegi od ove školske godine pokrenula je nagrađivanje izvrsnosti učenika, gdje ističe učenike koji prolaze s odličnim i vrlo dobrim rezultatima a pri tome imaju i primjereno vladanje u školi.

- Zapitali smo se koliko imamo tih dobrih učenika, i vidjeli da ih imamo, pa smo odlučili da ih istaknemo i nagradimo. Imamo čak i super đaka koji je na polugodištu imao prosjek 5,0 – istakao je prof. Radojica Popović, savjetnik u matematici, koji se zalaže da se više pažnje posveti i onim odličnim učenicima, a ne samo onima s problemima u učenju.

DSC01575Za 120 najboljih na školi od 1. do 4. razreda, koja ima ukupno 750 učenika, organizirano je tako nagradno putovanje. Putovali su u Zagreb, posjetili konzorcij Rade Končar, Siemens Hrvatska, Muzej suvremene umjetnosti i izložbu Nautike na zagrebačkom velesajmu.

- Učenici su vidjeli nove tehnologije koje su im prezentirali predstavnici tvrtke Siemens, inovacije i industrijsku automatizaciju. Dio tog programa u automatskim vođenjima proizvodnih procesa naši učenici rade na nastavi kroz teoretski i praktični dio. Mogli su sada vidjeti da je to nešto korisno i da svoje znanje mogu primijeniti. Vidjeli su da su dio školstva koji poslije školovanja mogu odmah i raditi – rekao je Marijan Živković, dipl. inž. elektrotehnike koji vodi upravo nastavu automatskog vođenja procesa.

- Siemens je jednu svoju prezentaciju organizirao u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu, gdje su se učenici prvi puta susreli sa suvremenom umjetnosti. Vidjeli su što zapravo predstavlja suvremena umjetnost, da je to sve ono što se danas stvara, možda nešto što i oni stvaraju a naći će se kao eksponat u muzeju. Ovo je samo jedan od načina poticanja i nagrađivanja izvrsnosti koji bi trebao učenike potaknuti na postizanje što boljih rezultata, ali i davanje dobrog primjera drugim učenicima – istakla je Ksenija Romanić, dipl. pedagog.

Muzej_2Učenici koji su išli na putovanje dobro su prihvatili ovaj način nagrađivanja, a nakon putovanja promišljaju da svoje rezultate i poboljšaju. Učenica elektrotehničarka Zlata Pujić kaže – Bilo je zanimljivo i naporno jer smo puno toga obišli. Vidjeli smo dijelove od kojih se sastavljaju strojevi, izradu i način na koji se to slaže, elektromotore. Istog mišljenja je i super đak Martin Berić, učenik 2.r. elektrotehnike koji kaže da se to može postići: - Radom i samo radom, učenjem. Provodim svaki dan nekoliko sati s knjigom, ne zato što to baš volim nego što znam da moram, a zanimaju me više ovi stručni predmeti. Posebno su me dojmili veliki generatori za hidroelektrane i proces proizvodnje tiskanih pločica – kaže Martin koji će pokušati zadržati taj prosjek ocjena i dalje.

Toni Salak je pod dojmom velikih rotora i statora koji se uglavnom rade za izvoz u Končaru, a nazočili su i utovaru generatora za pleterničku mini hidroelektranu. Renatu Samarđiji učeniku računalstva dojam je dobar jer je vidio veliku tvrtku koja dobro radi, puno izvozi. Sada će mu se iz nekih predmeta nastava činiti zanimljivijom, jer to što uče ima u svakom radu i poslu u proizvodnji.

- Učenici su vidjeli u Končaru procese u stvaranju generatora od projekata, izrade pojedinih dijelova do konačno montiranog generatora. Učenici su se prvi puta sreli sa takvom organiziranom proizvodnjom, vidjeli na licu mjesta sklapanje pozicija i sustav kontrole što je na njih ostavilo poseban dojam. Sada su mogli ono što su vidjeli u nastavi vizualizirati u pravoj i stvarnoj veličini – dodao je voditelj škole Zoran Galić, dipl. inž. strojarstva.