Ponedjeljak, 25 Kolovoz 2014 15:01

Bilo nas je malo i '91.

Ocijeni sadržaj
(2 glasova)

OBILJEŽAVANJE DANA BRANITELJA PAKRACA I LIPIKA  -

 PAKRAC - U organizaciji Udruge hrvatski časnički zbor, obilježen je Dan branitelja Pakraca i Lipika i 23. obljetnica granatiranja Pakraca. IMG 3042Obilježavanje je počelo u 5 sati i 5 minuta oglašavanjem vatrogasne sirene i crkvenih zvona. Na grobljima kod spomen obilježja hrvatskim braniteljima u Lipiku i Pakracu, zamjenik župana Ferdinand Troha, Davor Huška i Vinko Kasana, gradonačelnici Pakraca i Lipika, Miroslav Ivančić, dopredsjednik gradskog vijeća Pakrac te predstavnici braniteljskih udruga Pakraca i Lipika zajednički su položili vijence i zapalili svijeće. Na isti način ceremonija počasti i sjećanja obavljena je kod biste dr. Franje Tuđmana u Lipiku i dr. Ivana Šretera u Pakracu. 
U župnoj crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije služena je sveta misa za sve hrvatske branitelje i dr. Ivana Šretera. - Mi danas ne slavimo nego obilježavamo obljetnicu najgrubljeg, najžešćeg i najbrutalnijeg napada JNA i domaćih četnika na nebranjeni grad bez ijednog vojnog cilja. Takve brutalnosti nije bilo od Drugog svjetskog rata. Svima želimo ovim obilježavanjem osvježiti pamćenje, a to je prilika da odamo počast poginulima i zahvalimo se svima koji su sudjelovali u obrani - poručio je Željko Špelić, predsjednik HČZ Pakrac - Lipik.
IMG 3141U sklopu programa organizirana je i tribinu pod nazivom "Pakrac u Domovinskom ratu" u Hrvatskom domu dr. Franjo Tuđman. Na tribini je dr. sc. Janja Sekula Gibač iz Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata referirala o ulozi i značaju SDS-a u pripremi srpske pobune u Pakracu. Željko Špelić prezentirao je teritorijalno-organizacijski preustroj JNA osamdesetih godina prošlog stoljeća.
Nažalost, odaziv na obilježavanje Dana branitelja je bio jako slab. - Bilo nas je malo i 1991. - rezignirano je istakao Špelić.