Utorak, 26 Kolovoz 2014 11:34

Na udaru Žigina kuća, vila Zinke i robna kuća

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

LIPIČANI SE POKUŠAVAJU RIJEŠITI RATNIH RUŠEVINA  -

 LIPIK – Ovih dana počet će se čistiti krš oko ruševina bivše robne kuće "Budućnosti" u Lipiku. Dio je to niza ovoljetnih aktivnosti u tom gradu koje imaju za cilj učiniti ga ljepšim kao i promovirati ga u široj okolini.
Zgrada bivše robne kuće nakon rata nije obnavljana a sada je u vlasništvu tvrtke N.N. Nikole Bilića. - Gospodin Bilić je bio u Lipiku i dogovorili smo da se taj prostor konačno uredi jer je u središtu grada i ružno izgleda. Nadam se da će se doskora početi obnavljati i sam objekt jer idejni projekt za to postoji. Nažalost, kriza je sve malo usporila ali u rujnu bi se trebali obaviti dogovori s poslovnim partnerom iz Austrije i ja vjerujem da će gospodin Bilić uspjeti, kao što je i planirao, u zgradi urediti poslovne prostore različite namjene – rekao je gradonačelnik Lipika Vinko Kasana.
Ovog ljeta Lipik se uspio definitivno riješiti još jedne ruševine u središtu grada koja, ne samo da je ružno izgledala, nego je postala i opasna za prolaznike. Riječ je o zgradi nekadašnje ljekarne, među Lipičanima poznate kao Žigina kuća. Taj je objekt imao nekoliko suvlasnika a sada je konačno dobivena suglasnost za rušenje posljednjeg od njih. Žigina kuća, međutim, nije bila posljednja koja je narušavala izgled središta Lipika. - Gradu Lipiku je u interesu da se uredi prostor užeg središta i činimo sve što možemo. Vila Zinke je u našem vlasništvu i uskoro počinje njezino rušenje jer za to imamo dozvolu. Na istom mjestu gradit će se novi objekt koji će imati izgled staroga. Ostale vile su privatno vlasništvo i ja doista ne znam što oni s tim planiraju, mi ih ne smijemo dirati – dodao je gradonačelnik Kasana.
Iako će do uklanjanja tragova rata na objektima u gradu proći još neko vrijeme, Lipičani su se ovog ljeta odlučili za promotivnu kampanju kojoj je cilj revitalizacija branda Lipik. Kampanja je nazvana "Lipik vas čeka" a oko nje su se zajedno okupili Toplice Lipik, Državna ergela Lipik, Bazeni Lipik i Turistička zajednica grada Lipika U sklopu kampanje putem jumbo plakata poziva se stanovnike i prolaznike Kutine, Novske, Nove Gradiške, Daruvara, Bjelovara i Okučana u Lipik. Osim toga, pokrenuta je i Facebook stranica Lipik vas čeka.