Srijeda, 27 Kolovoz 2014 09:50

Tko donosi odluke o ulaganjima gradskog novca?

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

9. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICE  -

 PLETERNICA – Iako još traju za neke godišnji odmori predsjednik pleterničkog Gradskog vijeća Marijan Aladrović sazvao je 9. sjednicu, no kvorum je ipak uspio sakupiti. Aktualni sat bude gotovo uvijek najzanimljivijih pola sata sjednice, jer osim pitanja i odgovora gotovo uvijek dođe i do polemika, a posebno na pitanja oporbe. Tako smo na pitanje vijećnika Vlade Milkovića iz HDSSB-a na koji način će grad pomoći građanima oko nabavke školskih knjiga zbog sveopće krize, IMG 5942što su već mnoge lokalne sredine uradile. No nažalost mali pleterničani od grada Pleternice ne mogu očekivati pomoć za nabavku knjiga jer grad Pleternica za te svrhe nema planiranu stavku u proračunu a i nema slobodnog novca za te namjene. Pisani odgovor za pitanje s prošle sjednice dobio je vijećnik Mato Grgić iz SDP, koji nije bio na 9. sjednici, ali smo ipak saznali da je grad Pleternica za otkup kuće u Mlinskoj i kuće u ulici Bana Jelačića izdvojio iz proračuna 507 tisuća kuna.
Uz prilično diskusije, pa čak i povišenih i malo uvredljivih tonova usvojeno je Polugodišnje izvješće o radu gradonačelnice za prvih šest mjeseci ove godine i Prijedlog Odluke o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci uz dva glasa protiv vijećnika HDSSB-a koji su i jedini postavljali niz pitanja. Posebno su istakli više stavaka iz proračuna koje u potrošnji bilježe višestruko veće iznose od planiranih za cijelu godinu, neki su čak i 13 puta veći od plana, a tek je prošlo šest mjeseci. - Što će biti onda za godinu dana – pitali su vijećnici Milković i Soldo iz HDSSB-a.
IMG 5945Gradonačelnica Antonija Jozić zadovoljna je realizacijom proračuna koji se dobro punio i prihodovao 13,8 milijuna kuna što je 42% na godišnjoj razini, a rashodi su iznosili 14,25 milijuna kuna, što je 48% godišnjeg proračuna. Da bi pokrili sredstva koja grad mora uložiti u realizaciju brojnih projekata, kao učešće grada ili financiranje cijelog projekta dok stigne refundacija sufinanciranih sredstava, grad se morao i kratkoročno zadužiti za nešto više od 3 milijuna kuna.
Upravo ta sredstva s kojima grad učestvuje u projektima izazvala su najviše diskusije koje je ponovno potaklo pitanje vijećnika Milkovića. Tko odlučuje o sredstvima s kojima grad učestvuje u projektima, tj, tko konkretno donosi odluku da će grad iz proračuna platiti 350 tisuća kuna kao učešće na projektu uređenja gradske kuće, koje sufinancira Fond za energetsku učinkovitost. Po odgovorima izgleda da o tome odlučuje gradonačelnica sama, na što je Milković upozorio da ona nema ovlaštenje samostalno bez vijeća donositi odluke o takvim sredstvima, nego tek o iznosima koji iznose do 0,5% proračuna. On smatra da bi Gradsko vijeće trebalo donijeti odluku u koje se projekte ide u kojima se traži od grada ulaganje tako znatnijih sredstava. IMG 5946Odgovor mu je djelomično dao dosadašnji gradonačelnik Franjo Lucić, da bi zapravo trebali biti sretni što grad Pleternica provodi toliko projekata, te da se možda više uključe oko realizacije istih i pomognu u svemu. On smatra da je opravdano ako netko projekt financira sa 60 ili 80% novca, i da nije upitno da grad učestvuje s ostalim iznosom.
U nastavku sjednice donijete su neke promjene Statuta grada koje su izazvale promjene viših Zakona, Zaključak o provedbi plana gospodarenja otpadom na području grada Pleternice i izmjene Plana gospodarenja otpadom koje su također izazvane novim Zakonima i podjelom Tekije na dvije nove tvrtke. Pleternica je u obvezi kao grad osigurati i izgraditi jedno reciklažno dvorište za prikupljanje i razvrstavanje otpada.