Utorak, 07 Listopad 2014 19:51

Novi predsjednik Skupštine županije Marijan Aladrović

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

9. SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE POŽEŠKO-SLAVONSKE ŽUPANIJE -

POŽEGA – Deveta po redu Skupština Požeško-slavonske županije počela je vrlo burno od samog početka, već na točki dopune dnevnog reda, kada je Klub vijećnika HDZ, HSS, HSLS, nezavisna vijećnica Kristina Čuljak i nezavisna lista Joze Gavrana predložila izglasavanje prijedloga opoziva predsjednice Skupštine Mirele Mezak Stastny, IMG 1678te izbor novog predsjednika i zamjenika predsjednika Skupštine. Prijedlog dopune točke je većinom glasova koalicije uz glas vijećnika SDP-a usvojen i stavljen kao prva točka dnevnog reda, uz glasanje protiv četiri vijećnika HDSSB-a.

 Nakon aktualnog sata na kojemu je desetak vijećnika iskoristilo svoja prava na pitanja koja su uglavnom bila upućena županu koji je na sve odgovorio i dao potrebne informacije vijećnicima ali i široj javnosti, izglasan je opoziv dotadašnjoj predsjednici Skupštine, nakon čega je ona demonstrativno napustila sjednicu, ne želeći sudjelovati u nastavku sjednice ni kao vijećnica gdje je izabrana na listi Nezavisnog kandidata Joze Gavrana. Za odluku o opozivu je glasalo 20 vijećnika, ponovno i iz redova SDP-a i svih vijećnika vladajuće koalicije.

 Za novog predsjednika Skupštine županije izabran je dotadašnji dopredsjednik Marijan Aladrović (HDZ), a za novog dopredsjednika Andrija Mitrović (HSS).
U nastavku sjednice vijećnici su usvojili Polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna za prvih šest mjeseci ove godine, koji je izvršen sa 35,8 milijuna kuna ili sa 40,09 posto. Kako je županija i dalje opterećena IMG 1677sa povratom kredita iz prošlog razdoblja u iznosu od 63,2 milijuna kuna, a izostala je svaka pomoć od Vlade RH, od koje je županija zatražila pomoć u iznosu od 10 milijuna kuna, neizbježno je uslijedio i rebalans proračuna za taj iznos. Proračun je manji i za 738 tisuća kuna zbog odluke Vlade RH i Rebalansa Državnog proračuna kojim se ukinula Pomoć županijama i gradovima za plaće djelatnika Ureda za graditeljstvo koji je županija 2009. godine preuzela od Ureda Državne uprave. Rebalans proračuna usvojen je potrebnom većinom glasova vladajuće koalicije.

 Većinom glasova usvojen je Polugodišnji izvještaj ŽUC, te polugodišnje izvješće o radu župana Alojza Tomaševića. Produženo je i trajanje Županijske razvojne strategije za razdoblje 2011-13. na razdoblje do 2015. godine, dok se u međuvremenu ne izradi strategija do 2020. godine koja je u radu.

 Usvojena je i rezolucija primjedbi na nacrt Strategije prometnog razvoja RH od 2014. do 2030. godine kojom Požeško-slavonska IMG 1680županija reagira na navedenu strategiju koju izrađuje Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture u kojoj su izbačeni svi putni pravci i putni koridori koji se nalaze ili prolaze preko Požeško-slavonske županije, te ju i dalje prometno izoliraju od ostalog dijela Hrvatske.

Evidentno je da već sada ta slaba prometna povezanost utječe na sporiji razvoj županije, a prometna strategija do 2030. godine nastavlja sa sustavnom degradacijom ovih prostora i izolacijom prostora Slavonije. Rezolucijom se traži od nadležnog ministarstva i Vlade RH da još jednom preispitaju odluku o budućem razvoju i uvrste planirane putne pravce iz Županijske strategije i strategije Hrvatskih cesta koje su do sada planirale te pravce. Za putni pravac Daruvar-Pakrac-Lipik-Okučani, pravac Požega-Brestovac-Godnjak-autocesta i pravac Našice-Pleternica-Lužani već su izrađene i Studije utjecaja na okoliš, te se očekivala izrada projektne dokumentacije.