Ponedjeljak, 10 Studeni 2014 15:40

Novih 1.000 kvadrata u funkciji dogodine

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

GRADILIŠTE POŽEŠKE GRADSKE KNJIŽNICE OVE GODINE NAPREDUJE  -

 POŽEGA – Veliki projekt dogradnje požeške Gradske knjižnice koji bi donio niz novih i modernih sadržaja nije napredovao posljednje dvije godine, pa je kraj gradnje bio upitan. No ove godine gradski proračun je planirao potrebna sredstva i radovi su nastavljeni. – U ovoj godini proračunom grada Požege IMG 5976planirali smo pola milijuna kuna, a dobili smo i sredstva Ministarstva kulture. Do kraja ove investicije potrebno je još dva milijuna kuna, što također očekujemo slijedeće godine iz Ministarstva kulture a drugi dio iz vlastitih sredstava. Nadam se da bi slijedeće godine knjižnica mogla preseliti dio svojih djelatnosti iz stare zgrade, koji bi onda išao u uređenje. Do sada smo utrošili oko 10,5 milijuna kuna, a planiramo da će za ukupno uređenje biti utrošeno oko 15 milijuna kuna. Ove godine uspjeli smo realizirati i 1,1 milijuna kuna iz Fonda za energetsku učinkovitost – rekao je požeški gradonačelnik Vedran Neferović za obilaska radova popločavanja galerije kamenom.

Nakon dvije godine kako prijašnja vlast u gradu Požegi nije planirala nikakva sredstva za dovršenje knjižnice, nova vlast je planirala znatnija sredstva za 2014. i 2015. godinu želeći taj projekt završiti i privesti svrsi. Obilazak radova u Gradskoj knjižnici– Jedna ovakva investicija se mora odgovornije voditi od bilo koje vlasti i tragedija je da prošla vlast u dvije godine nije izdvojila niti kune. Razbacivali su se izjavama o sufinanciranju brojnih projekata, a njih nije bilo u proračunu grada niti su planirali sredstva za iste. To je dokaz da grad nije dvije godine ulagao ništa, a tek sada 2014. godine mi smo planirali im izdvojila sredstva da ubrzamo radove na ovoj investiciji. To je bilo neozbiljno i prema Ministarstvu kulture – kaže Neferović.

 Novi dio knjižnice imat će 1.000 kvadrata korisne površine na dvije etaže. – Sada se radi polaganje kamena na galeriji, očekuje nas postavljanje lifta koji će biti vertikalna poveznica etaža. U potkrovlje zgrade smjestit ćemo upravu knjižnice, a sve prostore namijeniti isključivo knjižničarskoj djelatnosti. Ovaj novi prostor bit će uređen kao javni prostor za predstave, tribine, promocije, čitanje i druženja, prostor za događanja osim knjižnice i grada uopće – rekla je Jasminka Vodinelić, pročelnica grada Požege.