Utorak, 11 Studeni 2014 14:31

Požeška bolnica najbolja u Hrvatskoj

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

Razgovor s ravnateljem požeške bolnice prof. dr. sc. Željkom Glavićem, nakon što je po ocjeni HZZ-a proglašena najboljom bolnicom u Hrvatskoj, između 28 bolnica.

 Dobili ste još jedno priznanje, izašla je lista u kojemu je Požeška bolnica prva među bolnicama u Hrvatskoj, kako to komentirate?
- Ugodno sam iznenađen, to je veliko priznanje i svim djelatnicima ove bolnice i meni osobno. Ovoga puta su analizirani svi kriteriji po kojima smo mi prva bolnica, naravno ima tu još dobrih bolnica u Hrvatskoj i da su možda neki drugi kriteriji analizirani možda bi bila neka druga bolnica prva. Ovaj puta je to Požeška bolnica i stvarno sam iznenađen i ponosan.

Ravnatelj OŽB Požega prof. dr. sc. Željko GlavićVi ste dugi niz godina ravnatelj OŽB Požega i dok je imala status županijske i sada u postupku sanacija županijskih bolnica?
- Ja sam ravnatelj ove ustanove 25 godina, još od 1990. godine. Ovdje postoji jedan određeni kontinuitet ne samo rukovođenja nego i kontinuitet razvoja bolnice koji je na kraju završio ovako dobrim rezultatima. U ovu bolnicu se čitav niz godina kontinuirano svake godine ulaže dosta u opremu, obrazovanje kadrova, u poboljšanje prostornih uvjeta. Dakle svake godine po nešto i sada mogu reći da se ova bolnica može ubrojiti u red hrvatskih bolnica koje su najbliže bolnicama europske unije.

 Nemate prigovora pacijenata na liječenje, imali ste prigovore samo na parking ali i to ste riješili?
- Da i taj problem je riješen, naravno pacijenti očekuju da se riješe svi njihovi problemi pa tako i parkiranje vozila kad dođu na pregled. Ima, uvijek nekih pritužbi pacijenata i dobro je da ih ima jer po tim pritužbama često puta korigiramo i svoje ponašanje jer ponekad nismo ni svjesni nekih grešaka da nas pacijenti, mediji i drugi faktori u životu ne upozore.

 Unatoč teškoj financijskoj situaciji u cijeloj državi u ovoj bolnici se stalno do sada ulagalo, kakvi su planovi za budućnost?
- Sljedeće naš veliki projekt bila bi zamjena magnetske rezonance, uređaja za magnetsku rezonancu novim. Ova magnetska rezonanca je iz 2003. godine dakle punih 11 godina i sad je već tehnološki i vremenski zastarjela i neophodno nam je nabaviti novu. Uz to naravno ulaže se u zamjenu dotrajale opreme, nabavku nove opreme, poboljšanje prostornih uvjeta standardno kao i svake godine.

 Pakračka bolnica je pripojena požeškoj, kako sad ide oko te organizacije i što pacijenti time dobivaju?
- Rano je za ocjenu rezultata pripajanja jer tek je deset mjeseci prošlo od kada je Pakračka bolnica ušla u sastav Požeške bolnice, međutim naš cilj je ujednačiti i dostupnost i kvalitetu bolničke zdravstvene zaštite na području cijele Požeško-slavonske županije i ste strane dok god jesmo zajedno ulagati ćemo u Pakračku bolnicu jednako kao i u Požešku i nastojati da i tamo dosegnemo standarde koji su već ovdje dosegnuti.

 Jeste možda dobili čestitke svojih kolega ravnatelja, dali traže nekakav recept za uspješnost?
- Dobio sam danas puno čestitki ali još je valjda rano za traženje recepta. Međutim svi mi surađujemo zajedno, čujemo se stalno, jedni drugima pomognemo nekim savjetom. Sigurno da će i ovo biti možda prilika za neku bolju suradnju.