Četvrtak, 13 Studeni 2014 14:31

Centar za gospodarenje otpadom u Šaguljama

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TRI SLAVONSKE ŽUPANIJE ZAJEDNO U AKCIJU ZBRINJAVANJA OTPADA  -

 POŽEGA – Po zakonu o otpadu u Hrvatskoj će se formirati 13 regionalnih centara za gospodarenjem otpadom, od toga u Slavoniji će biti 3 centra. Jedno od njih bit će smješteno na području Nove Gradiške u mjestu Šagulje, a svoj otpad s pretovarnih stanica odvozit će Požeško-slavonska županija, Brodsko-posavska županija i istočni dio Sisačko-moslavačke županije. Na radnom sastanku o svemu dogovarali su se Danijel Marušić, župan brodsko-posavski, Ivo Žinić, župan sisačko-moslavački i kao domaćin Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan.

 - IMG 6124Naše tri županije zajedno formirat će tvrtku koja će biti u vlasništvu županija i dijelom gradova s tog područja. Danas je sa nama i Darko Koren, župan koprivničko-križevački, koji su već u tom poslu odmakli, pa će nam prenijeti svoja pozitivna iskustva. Mi imamo svoj uređeni prostor na Vinogradinama za upravljanje županijskim otpadom, taj prostor nas zadovoljava po svim standardima, pa i europskim, no nažalost zbog malih količina otpada morali smo se povezati s drugim županijama u regionalni centar. Zakon koji je donesen moramo poštivati, a nastojat ćemo da te pretovarne stanice stavimo u funkciju, gdje otpad ne bi bio otpad, nego kao gorivo i sredstvo za otvaranje novih radnih mjesta – rekao je župan Tomašević pojašnjavajući da je donja granica rentabilnosti Centra za gospodarenje otpadom oko 50 tisuća tona godišnje, dok naša županija proizvede tek 15 tisuća tona otpada, sa tendencijom smanjenja koje smanjuje selekcioniranje korisnog otpada i otpada koji će se sve više sakupljati u reciklažnim dvorištima.

Projektnu dokumentaciju za izgradnju centra financirat će Fond za zaštitu okoliša, a izgradnju po projektu IMG 6115financiraju sa 90% kohezijski fondovi EU. Ovaj novi način prikupljanja otpada za krajnje korisnike i građane ne bi trebao imati učinka, niti poskupljivati tu uslugu, a stvarno će ovisiti isključivo o dobroj organizaciji sakupljača i komunalnih tvrtki koje u lokalnim zajednicama obavljaju sakupljanje. Ovaj dosadašnji način sakupljanja i odlaganja na deponije EU dozvoljava samo do 2018. godine, a nakon toga sav otpad nakon izdvajanja korisnog otpada mora ići u preradu. Nakon tog roka i sve dosadašnja ilegalna i legalna odlagališta morat će ići u sanaciju.

 - Šagulje se nalaze u južnom dijelu područja grada Nova Gradiška, oko 30-tak kilometara udaljenog od Požege. Mi ćemo zajedno upravljati s centrom na korist svih naših građana. Moramo što prije napraviti projekt i stvoriti sve uvjete da možemo povući sredstva iz EU fondova – rekao je župan Marušić.