Srijeda, 28 Siječanj 2015 14:36

Kasana:"Za nas nema velikih i malih projekata, svaki je važan"

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

NA LIPIČKOM PODRUČJU U REALIZACIJI 36 PROJEKATA VRIJEDNIH 74,5 MILIJUNA KUNA -

 LIPIK – Na gradskom području Lipika u prošloj se godini radilo na 36 projekata od kojih je većina završena dok je realizacija nekolicine još u tijeku ili je tek započela. Ukupna vrijednost im je 74,5 milijuna kuna od kojih je 57,2 milijuna 'povučeno' iz raznih izvora. - Mi smo zadovoljni onim što je učinjeno. Iako su neki projekti naizgled mali a u nekima slučajevima je riječ tek o pripremi dokumentacije, želim istaći kako za nas nema velikih i malih IMG 8714projekata. Sve što se napravi nama puno znači jer je to korak naprijed u unapređenju života u ovom kraju – rekao je gradonačelnik Vinko Kasana.

Od projekata koji su završeni najvrednije je vodocrpilište u Gaju (koristit će i Pakracu) čija je izgradnja koštala 14,1 milijun kuna a potom slijedi izgradnja sustava odvodnje i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda također u Gaju vrijednosti 4,4 milijuna kuna. Lipičanima je nadalje, važan Veteranski centar koji se uređuje u bivšem hotelu Lipa i u čiju je prvu fazu obnove utrošeno 8 milijuna kuna. Sustav odvodnje gradi se i u Poljani a vrijednost mu je 6 milijuna kuna. Kako bi se povećala energetska učinkovitost, u gradu je modernizirana javna rasvjeta u što je utrošeno 1,1 milijun kuna. Otprilike jednako košta i nabavljena komunalna oprema (vozilo, kante i kontejneri). Od financijski manje vrijednih projekata treba istaći rekonstrukciju objekta primarne zdravstvene zaštite u Lipiku (257.000 kuna), izgradnju sustava odvodnje Marino Selo (290.000 kuna), asfaltiranje Kolodvorske ulice u Poljani (130 000 kuna) i pilot projekt solarna IMG 8834punionica elektrovozila PZ II Lipik (120.000 kuna). Na području turističke ponude završeno je šest manjih projekata vrijednih između 46.000 i 253.000 kuna a završena je i dokumentacija za nekoliko projekata vezanih uz povećanje energetske učinkovitosti zgrada. Najveći i najskuplji projekt, čija je realizacija tek počela a zajednički je namijenjen i gradu Pakracu, jest sanacija odlagališta "Crkvište" vrijednosti 31,8 milijuna kuna. Inače, najčešći investitor na lipičkom području u prošloj je godini bio Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost a potom slijede Hrvatska turistička zajednica, Ministarstvo regionalnog razvoja, Ministarstvo branitelja...

- U pripremi imamo dokumentaciju za puno projekata i s nestrpljenjem očekujemo natječaj EU fonda za ruralni razvoj najavljen za kraj siječnja. Vjerujemo kako će i ova godina za nas biti investicijski uspješna – dodao je Kasana.

Tekst: V.M. Foto: Vanja Protić/Alen Protić