Četvrtak, 09 Srpanj 2015 13:00

7 dana i 7 noći festivala

Ocijeni sadržaj
(6 glasova)

POŽEŠKI AUREA FEST NAJAVIO DOGAĐANJA NA I OKO POZORNICE -

POŽEGA – Organizatori požeškog festivala po novoj koncepciji nazvanog Aurea fest najavili su ovogodišnja događanja koja će trajati od 30. kolovoza do 5. rujna. Tako ćemo i ove godine imati 7 dana i sedam noći festivala. Sve počinje u nedjelu 30. kolovoza sa Festivalom običaja, uz tradicionalnu Folklornu povorku i Požešku berbu grožđa, a prikazat će se i izvesti razni običaji, glazba i plesovi iz života naroda koji žive u Slavoniji. Održat će se na velikoj pozornici na Trgu sv. Trojstva i izbor najgizdavije Šokice te tamburaški koncert Zlatne doline s gostima.

Nastavlja se svaki dan s jednim od festivala, pa je pripremljen Festival uličnih svirača i mađioničara, na kojemu će se izvoditi glazbene točke raznih stilova i točke mađioničara. Slijedeći festival u nastavku je Festival jazza u kojemu će nastupiti Big Band Požega a atraktivnim vokalnim i instrumentalnim sastavima. Srijeda će biti rezervirana za Festival koreografiranog folklora u kojem će nastupiti kulturno umjetnička društva Slavonije s atraktivnim koreografijama plesova Hrvatske i drugih naroda.

Četvrtak 03. rujna održat će se Festival plesa na kojem će nastupati plesne skupine koje izvode sportski ples, akrobatski rock and rol i brekdance, a večer od 22 sata rezervirana je za koncert Ivana Zaka, dok od 24 sata do jutarnjih sati kreće Festival DJ-a i MC-a.

U petak 04 rujna sve kreće s tradicionalnom Fišijadom u parku kraj Orljave gdje se okuplja veliki broj fiš majstora i tisuće posjetitelja ljubitelja ribljih delicija. Navečer na velikoj pozornici održava se Večer popularne glazbe na kojoj će nastupiti 16 poznatih pjevača koji će u prvom dijelu izvesti novu pjesmu, a u drugom dijelu jedan od svojih hitova s nekoga od proteklih festivala Zlatne žice Slavonije. Najavljeni su Ivan Zak, Maja Šuput, Giuliano, Vigor, Mate Bulić, Vlatka Kopić Tena i Stjepan Jeršek Štef, Trio gušt, Lidija Bačić, Dalmatino, Geronimo, Emina Arapović, Marko Tomasović, Kumovi, Berny, Roko Band i Tomislav Pavleković.

Za subotu 5. rujna Aurea fest donosi Zlatne žice Slavonije Požega 2015., najpoznatiji tamburaški festival na kojem će nastupiti 15 najpopularnijih solista i sastava po istom principu, prvo nove autorske pjesme, a nakon toga uspješnice s prijašnjih festivala. nastupi će Slavonske lole, Stjepan Jeršek Štef, Cecilija, Gazde, Garavuše, Begini, Đuka Čaić, Boris Ćiro Gašparac, Slavonski dukati, Ansambl Hajo, Ivana Galović, Ravnica, Od srca do srca, Zlatna dolina, TS Salaš i TS Caprio.

U sve dane festival će se održavati i u šetališnoj zoni grada Požege gdje će se održavati Festival vina i Festival gastronomije te Festival uličnih svirača i mađioničara.

- Kroz sve programe dogovorili smo najznačajnije i najuspješnijem izvođače iz njihovog područja djelovanja kao i poznate voditelje – istakao je direktor festivala m-r Veljko Valentin Škorvaga, prof. koji je istakao da ove godine neće biti manje sadržaja iako će festival koštati oko 700 tisuća kuna, što je svakako manje nego prošle godine kada je festival koštao preko 1,1 milijuna kuna. Na pitanje novinara da bi ipak trebalo izaći s transparentnim podatcima o tome što je to plaćeno toliko puno, dobili smo odgovor da su za 150 tisuća kuna koje im je dao grad Požega račun položili njima, a za ostatak koji su dobili od sponzora ne mogu izlaziti u javnost zbog sponzora. Kuda su sve potrošili novac Škorvaga smatra da je to poslovna tajna jer ih vežu ugovori s dobavljačima i pružateljima usluga na festivalu, pozornica s četiri video zida, koje ove godine neće biti, bit će skromnija, montažne tribine kojih ove godine neće biti, veliki festivalski šator kojega ove godine neće biti i dr.

Zbog toga što se već duže vrijeme u gradu i medijima raspravlja o tome da se nezna kuda su potrošeni novci, a o tome je oporba (SDP) postavljala već nekoliko puta pitanje, podršku organizacionom odboru dao je dogradonačelnik Darko Puljašić. – Grad Požega stoji apsolutno iza svog najjačeg brenda kojega zajedno razvijamo, koji je smogao hrabrosti sa ovim ljudima iskoračiti iz okvira Zlatne doline. Odlučili su i pokazali da ne žele osrednjost, komesarsko režiranje, hoće promjene, hoće nešto bolje. Grad se neće miješati u među ove ljude koji su najbolje što Požega ima. Požegu vraćamo Požežanima i imaju apsolutnu podršku gradonačelnika i gradske uprave. Vjerujem da će ovogodišnji Aurea fest biti još bolji i da ide u smjeru stvaranja brenda koji će promovirati naš grad i donositi europski štih koji je u posljednje desetljeće nestao iz ovog grada.

Tekst/foto: Vladimir Protić