Nedjelja, 12 Srpanj 2015 12:47

Župan Tomašević: "Uskoro možemo zatvarati svoje turističke zajednice"

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

TZ ŽUPANIJE PROTIVI SE OVAKVOJ IZMJENI ZAKONA O TURIZMU -

 POŽEGA – Predloženim izmjenama čitavog paketa Zakona o turizmu, donose krucijalne promjene kojima su osiromašuju područja općina i gradova u korist Hrvatske turističke zajednice i Ministarstva turizma. Navedeni prijedlozi Zakona neće donijeti unapređenje upravljanja turizma u RH, osnovne su primjedbe koje je na prijedlog uputila Turistička zajednica Požeško-slavonske županije.

 - Ministarstvo turizma želi napraviti nove izmjene koje će i ova mala sredstva na razini lokalnih zajednica centralizirati prema ministarstvu. Smanjenje poreza na dohodak uzelo je našoj samoupravi oko 30 milijuna kuna što otežava rad cijelog sustava, a pogotovo priskrbiti kakva sredstva za razvoj i nove investicije. I ova izmjena Zakona o turizmu je dokaz da se država i dalje centralizira. Onaj dio sredstava koji smo po zakonu dobivali od turističke pristojbe u 65% za TZ općina i gradova, a 25% za HTZ, sada se potpuno okreće i općinama i gradovima bi pripadalo tek 25% sredstava, a 10% županijskoj TZ. Opet nam kradu i ono malo novaca, a gradovi i općine mogu slobodno zatvarati svoje Turističke zajednice. U našu županiju pristiglo oko 280 tisuća kuna potpore Ministarstva turizma i HTZ, dok je Istarska županija dobila 7 milijuna kuna. Ukupno za ovu godinu planirano je 500 tisuća kuna, što je nedostatno za razvoj turizma na kontinentu – rekao je požeško-slavonski župan i predsjednik TZ županije Alojz Tomašević, koji smatra da razvoj turizma od sada ide u negativnom smjeru i da je situacija dramatična. Svoje protivljenje izmjeni zakona javno je istakao i svoje primjedbe su poslali u ministarstvo.

 - Bilo kakvo smanjenje prihoda ne može rezultirati razvojem. Ovim promjenama se osiromašuju lokalna područja a sredstva se centraliziraju u HTZ, a prijedlog se razilazi i sa smjernicama Strategije razvoja turizma do 2020. god. koje je usvojio Sabor RH. Ovo drastično smanjenje sredstava općinama i gradovima, oko 250 tisuća kuna koji su ovdje ostvareni prelazi u Zagreb u HTZ. Na taj način se na račun HTZ gomilaju nova sredstva iako je prošle godine ostalo neutrošeno 80 milijuna kuna. Set prijedloga novih zakona o TZ, boravišnoj pristojbi i članarinama u TZ znači ukidanje do dvije trećine sadašnjeg turističkog sustava u RH, te centralizaciji tog sustava na uštrb ravnomjernog razvoja na teritoriju čitave RH. Najviše će to smanjenje utjecati na poslovanje manjih općina i gradova – istakla je direktorica TZ županije Maja Jakobović, koja napominje da su sve primjedbe upućene u Ministarstvo turizma, te da ima saznanje da su takve primjedbe uputile gotovo sve kontinentalne županije.

Tekst/foto: Vladimir Protić