Petak, 10 Srpanj 2015 11:13

Stručno obrazovanje u funkciji održivog razvoja

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

NOVI PROJEKT POŽEŠKOG VELEUČILIŠTA RURAL-ENO-GASTRO -

 POŽEGA – Započeo je još jedan od projekata u kojemu je nositelj Veleučilište u Požegi a koji se sufinancira sredstvima Europske unije iz Europskog socijalnog fonda. Projektom iz programa Rural-eno-gastro pod nazivom „Stručno obrazovanje u funkciji održivog razvoja“ unaprijedit će se kvaliteta u visokom obrazovanju uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira, a kao partner projektu sudjeluje i Veleučilište u Slav. Brodu. Predstavljanje i početna konferencija IMG 6764održana je u vinskoj klijeti Veleučilišta na lokaciji Podgorja, gdje su nasadi vinove loze, vinski podrum, laboratorij i učionice za studente studija Vinogradarstvo, vinarstvo i voćarstvo.

 - Projekt je prvenstveno usmjeren na promjenu ishoda učenja vezano uz primjenu Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Jedno smo od rjeđih veleučilišta i visokih škola koji smo uspjeli dobiti sredstva koja ćemo povući, a riječ je o preko 920 tisuća kuna, od kojih je 870 tisuća bespovratnih sredstava. U sklopu projekta cilj je promijeniti ishode učenja na razini samih programa, te kolegija prehrambene tehnologije i vinogradarstva, vinarstva, voćarstva. Usmjereno je na podizanje kvalitete nastave, te podizanje kvalitete nastavnog kadra koji će proći edukaciju o ishodima učenja, ali isto tako o sljubljivanju hrane i vina. Kroz projekt ostvarujemo nabavku opreme u vrijednosti od 200 tisuća kuna za učionice na ovom objektu koje će dalje koristiti studenti. Predviđena je i nabavka laboratorijske opreme koju će studenti koristiti za mikrobiološka istraživanja na ova dva studija – istakao je v.d. dekana dr. sc. Dinko Zima.

 U projektu će sudjelovati sedam nastavnika požeškog Veleučilišta i dva nastavnika brodskog Veleučilišta te trideset studenata. IMG 6767– Osim ulaganja u ove dvije učionice izradit će se i mobilna aplikacija za studente koja će im omogućiti prijavljivanje na ispite, praćenje ostalog i kontaktiranje s nastavnicima preko video linka u učionicama. Cjelokupna kvaliteta nastave na Veleučilištu će se podići jer pratimo nove tehnologije a i studije će se nakon povratnih informacija od studenata i nastavnika mijenjati. Kontaktirati ćemo i poduzetnike da saznamo gdje promijeniti biotehnološke studije i pokušati u njih integrirati teme ruralnog razvoja, eno i gastronomije. projekt traje 15 mjeseci – naglasio je v.d. prodekana za razvoj Veleučilišta u Požegi, dr. sc. Berislav Andrlić.

 - Nije to prva suradnja Veleučilišta u Slav. Brodu s požeškim Veleučilištem i zadovoljstvo nam je što smo zajedno u projektu. Mi postojimo deset godina, a cijelo to vrijemo surađujemo i nadam se i daljem proširenju te suradnje – kaže dekan Veleučilišta u Slav. Brodu, mr. sc. Josip Jukić.

Tekst/foto: Vladimir Protić