Srijeda, 15 Srpanj 2015 12:43

Četrnaest zatvorenika odbija pripremljenu zatvorsku hranu

Ocijeni sadržaj
(5 glasova)

PROBLEMI U KAZNIONICI I ZATVORU POŽEGA -

POŽEGA - Kako smo neslužbeno saznali došlo je do problema u Kaznionici i zatvoru u Požegi, jer dio zatvorenika od subote 11. srpnja, odbija pripremljenu zatvorsku hranu. Doznajemo da je do štrajka zatvorenika došlo zbog spajanja dvije penalne institucije u jednu. Spajanje kaznionice i zatvora dovelo je do problema zatvorenika s korištenjem telefona i kupovinom u kantini. Kako nismo mogli dobiti potrebne informacije u požeškom zatvoru, dobili smo informaciju u Ministarstvu pravosuđa RH od glasnogovornika Sergeja Abramova, koju donosimo u nastavku teksta.

- Zatvorenici koji se nalaze na izdržavanju kazne zatvora i mjere istražnog zatvora u Kaznionici i zatvoru u Požegi, trenutno njih 14 (četrnaest), što iznosi 5,17 % od ukupnog broja osoba na izdržavanju kazne zatvora ili mjere istražnog zatvora u tom kaznenom tijelu, od dana 11. srpnja 2015. godine odbijaju pripremljenu zatvorsku hranu. Sukladno zakonu nalaze se pod trajnim liječničkim nadzorom i upoznati su da ovim postupcima ugrožavaju svoje zdravlje i život. 

S obzirom na isto, Kaznionica i zatvor u Požegi, u okviru individualiziranog profesionalnog pristupa, vodeći računa o osobnosti i karakteristikama svakoga zatvorenika, vodeći se načelom profesionalne diskrecije i fleksibilnosti, poduzima mjere i radnje s ciljem utvrđivanja stanja, daljnjeg postupanja u skladu sa stručnim kriterijima, zakonskim i podzakonskim propisima u svrhu potrebe osiguravanja osobne sigurnost i zaštite prava svakoga zatvorenika, sukladno Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, kao i ovlaštene službene osobe ministarstva nadležnog za poslove pravosuđa, Središnjeg reda uprave za zatvorski sustav, sukladno svojim ovlastima – stoji u priopćenju koje potpisuje Sergej Abramov.

Tekst: Vladimir Protić, Foto: arhiva