Četvrtak, 16 Srpanj 2015 12:51

Županija ulazi u zajedničku tvrtku za zbrinjavanje otpada

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

ŽUPAN TOMAŠEVIĆ ODRŽAO REDOVNU KOORDINACIJU S NAČELNICIMA I GRADONAČELNICIMA -

 POŽEGA – Na redovnoj koordinaciji požeško-slavonski župan Alojz Tomašević izvijestio je općinske načelnike i gradonačelnike s područja Požeško-slavonske županije o pristupanju županije zajedničkoj tvrtci za zbrinjavanje otpada koja se formira za tri županije, Brodsko-IMG 7085posavsku, Požeško-slavonsku i dijelom za Sisačko-moslavačku.

– Upravo sam potpisao ugovor s još dva župana oko uspostave Regionalnog centra za gospodarenje otpadom. Zakon je naložio da jedan od tri takva centra u Slavoniji ili 11 u cijeloj RH, za nas najbliži bude u Šaguljama na području grada Nova Gradiška. Tvrtka počinje poslovati a riješili smo modele upravljanja i funkcioniranja. Za sada je jedan zaposlenik koji će brinuti oko formiranja, a Požeško-slavonska županija ulaže u tvrtku oko 120 tisuća kuna slijedeće godine. Izgradnju odlagališta s 90% financira Fond za zaštitu okoliša, a tri županije ostalih 10% ovisno o veličini i broju stanovnika županija. Otpad će se prikupljati za našu županiju u dva centra za deponiranje otpada u Požegi i Pakracu i transportirati u Šagulje gdje će biti centar za gospodarenje s tim otpadom. Ta tvrtka će morati poslovati IMG 7097pozitivno, a sva sredstva i financije koje se ostvare u pravilu će se reinvestirati u nova postrojenja, ili pojeftinjuju onaj trošak prijevoza od obrade otpada – ističe župan Tomašević te dodaje da tvrtka treba biti spremna za rad u 2018. godini i preuzimati otpad s područja ove tri županije. Ne očekuje se zbog novog sustava da će prikupljanjem otpada poskupjeti za građane zbog te nove situacije u cijelom lancu zbrinjavanja i prerade otpada.

 Načelnici i gradonačelnici podržali su primjedbe koje je iznio župan na prijedlog novog Zakona o turizmu, koji bitno mijenja raspodjelu sredstava od boravišne pristojbe u korist HTZ-a a na štetu TZ općina i gradova. I ova mala sredstva time bi se akumulirala u HTZ-u, a TZ općina i gradova sa samo 25% sredstava nebi mogle više funkcionirati, što bi se svakako odrazilo na dalji razvoj turizma.

IMG 7095Saborski zastupnik Franjo Lucić podržao je prijedlog da se bista dr. Andriji Štamparu premjesti u krug Zavoda za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije jer njemu kao čovjeku koji je razvijao javno zdravstvo to mjesto i pripada. On je i onda kada su dobili obavijest da se daje bista kao poklon grada Zagreba predlagao da se u njegovom rodnom Drenovcu samo obilježi kuća i stavi manja bista, a da se ova svakako postavi u Požegu i to ispred Doma zdravlja, bolnice ili zavoda za javno zdravstvo. Zašto je to tadašnji gradonačelnik grada Požege Ronko postavio ispred željezničkog kolodvora nije jasno nikome, jer on nije bio željezničar, no to se sada može ispraviti i bista postaviti tamo gdje je najprimjerenija. Dobro da je nisu stavili ispred neke tiskare, jer ironično se izrazio Lucić, sigurno su mislili da se Andrija Štampar bavio štampanjem.

Tekst/foto: Vladimir Protić