Utorak, 15 Rujan 2015 22:29

Proračun se puni sa 49% prvih 6 mjeseci

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

14. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA GRADA PLETERNICE -

 PLETERNICA – Osim desetak pitanja na Aktualnom satu koje su postavili vijećnici, vijećnik Zvonko Čorak zatražio je i javnu ispriku vijećnika Franje Lucića zbog vrijeđanja na jednoj prošloj sjednici. Vijećnici su postavili pitanje zašto grad Pleternica IMG 9908nije sudjelovao sa sredstvima prilikom obilježavanja 10. obljetnice Svetišta Gospe od suza, jer ih je čak i biskup spomenuo za govornicom, nadajući se da će grad koji sigurno ima koristi od svetišta nešto izdvojiti. Dogradonačelnik Domagoj Katić, koji je odgovarao na pitanja, pošto je pleternička gradonačelnica Antonija Jozić na oporavku i terapijama zbog posljedica prometne nezgode, istakao je da je grad Pleternica dao jako puno, jer su svi djelatnici Komunalca i gradske uprave bili na raspolaganju sve dane, da je grad bio odlično organiziran za prihvat tolikog broja hodočasnika, da su se svi razišli bez ikakvih gužvi, organizirana su brojna parkirališta, pa i za pedesetak autobusa, a svako jutro gard je izgledao potpuno čist kao da se ništa nije događalo. Sve to je financirao grad, što nije malo sredstava.

 Vijećnici su postavljali i nekoliko pitanja oko problema u netom (ne) završenoj rekonstrukciji ulice Eugena Podupskog, gdje ima dosta nedovršenih radova, ili su radovi učinjeni manjkavo, a neke dionice nogostupa se već popucale i propale. IMG 9909Postavljeno je i pitanje o stanju pleterničke brane na Orljavi koja je ozbiljno oštećena, a ništa se ne radi na sanaciji, te pitanje stanja pleterničkog parka, u kojemu su se najavljivale investicije i buduća zelena oaza Pleternice. – Projekt obnove parka je napravljen, ali nema natječaja na koji bi se mogli javiti za uređenje parka, a sredstva grada ne onemogućuju da se to napravi samostalno, stoga će se čekati najavljeni natječaji do 2017. godine. – odgovorio je Katić te dao i odgovor da je grad učinio sve da se u potpunosti uredi industrijska zona koja je na raspolaganju poduzetnicima koji trebaju otvarati nova radna mjesta, te da drugačije ne mogu utjecati na sprečavanje mladih da odlaze iz pleterničkog kraja. Grad je učinio sve i svaki dan čini da poboljša životne uvjete građanima, no ne može sam otvarati tvornice i pogone.

 Usvojene su odluke o izvješću o radu gradonačelnice u prvih 6. mjeseci te i odluka o izvršenju proračuna, za koji smo dobili pohvale da se puni prvih šest mjeseci sa 49% od plana i prihodovano je 13 milijuna kuna. To je dobra dinamika punjenja, a po svim projektima ministarstva i fondovi su pratili dinamiku plaćanja.

IMG 9910Unatoč malom proračunu grad prati svojim projektima sve natječaje, pa će tako krenuti izgradnja solarne elektrane na knjižnici od 30 KW koja će znatno smanjiti potrošnju energenata, a takvu elektranu planiraju izgraditi i na zgradi dječjeg vrtića. Grad je donio odluku i o izgradnji reciklažnog dvorišta za prikupljanje korisnog otpada.

 Iako su vijećnici oporbe smatrali da je zakašnjela odluka o uklanjanju i uništavanju ambrozije, jer je kraj vegetacije te biljke, a i predložene kazne za one koji ju ne uništavaju na svojim površinama male, ona je ipak donesena. No ni predsjedniku vijeća Marijanu Aladroviću nije bilo jasno kako se odlukom ne kože propisati da onome koji ni nakon opomena ne uništi ambroziju ne može to učiniti grad i naplatiti to uništavanje, pa je ostavljeno da se to još prouči i svakako prije slijedeće sezone ambrozije i ova odluka proširi.

Tekst/foto: Vladimir Protić