Srijeda, 16 Rujan 2015 15:56

Proračun povećan na 25,4 milijuna kuna

Ocijeni sadržaj
(3 glasova)

12. SJEDNICA GRADSKOG VIJEĆA PAKRAC -

 PAKRAC - Aktualni sat s brojnim pitanjima za gradonačelnika Davora Hušku trajao je sat i 26 minuta za vrijeme kojeg su na sjednicu pristigli svih 16 vijećnika, od čega je 14 vijećnika postavilo upit od važnosti za svakodnevni život i interese građana Grada Pakraca.

 Nenad Peić (HDZ) pitao je jesu li istinite priče da će se Vode Lipik ugasiti ako dođe do okrupnjavanja poduzeća koja upravljaju vodnim resursima i pružaju usluge opskrbe vodom i odvodnje u Hrvatskoj prema prijedlogu novog zakona i da li će to mijenjati cijenu vode za građane.

IMG 5624- Na sastanku u Hrvatskim vodama na kojem su gradonačelnike i načelnike JLS obavijestili o prijedlogu zakona priopćeno nam je kako će se Vode Lipik koje smo osnovali s Gradom Lipikom pripojiti požeškoj Tekiji. Drugi gradonačelnici su nam rekli kako time dobro prolazimo jer sve ostaje u istoj županiji, a neki nisu takve sreće. Kad do spajanja dođe planovi o razvoju donosit će se u centru u Požegi, a naša podružnica ostat će bez ovlasti odlučivanja. U novom poduzeću osnivači će biti prisutni prema kriteriju broja stanovnika što nas, Grad Pakrac i Grad Lipik, stavlja u nepovoljan položaj, a u istoj situaciji se nalazi 99% drugih gradova i općina - odgovorio je gradonačelnik Huška. U vezi s troškovima za vodu zasad smo među JLS koje imaju najnižu cijenu vode u Republici Hrvatskoj te se dosadašnja cijena ne bi trebala drastično promijeniti, ali još se dosta nepoznanica krije u tom prijedlogu zakona, dodao je Huška.

 Željko Kiš (HDZ) pitao je o rekonstrukciji pješačkih mostova preko rijeke Pakre kod Vatrogasnog doma i u Kusonjama te na drugim mjestima. Marija Čar prenijela je vijećniku odgovor iz Hrvatskih voda prema kojem na vodnom dobru ne može nitko graditi objekte osim njih samih.

 Nikola Ivanović (DPS) zanimao se za mogući povećani odstrel lisica koje se učestalo pojavljuju ali i povećani odstrel ostale divljači koje čine štetu u domaćinstvima seoskih naselja.

 Gradonačelnik Huška u odgovoru na upit Zorana Krejčija (SDP) najavio je početak uređenja robne kuće Budućnost u središtu Pakraca za sljedeća dva do tri tjedna. Predsjednik vijeća Krejči upitao je gradonačelnika je li spreman razgovarati s vlasnikom PPK-a Bjelovar da se robna kuća Budućnost uredi na način kao što je učinjeno u Lipiku i zanimalo ga je što se poduzima glede uklanjanja ruševina Kuće Grgurić koja se nalazi u neposrednoj blizini robne kuće.

Damira Špančića (nezavisni) zanimalo je zašto se ne podnese zahtjev Hrvatskim cestama da se ispred hotela Pakrac na Trgu dr. Ivana Šretera izradi kružni tok kao rješenje umjesto postavljenih semafora. Gradonačelnik Huška je rekao kako su takav zahtjev već poslali Hrvatskim cestama koje su odgovorile kako prostor ispred hotela Pakrac ne zadovoljava tehničke uvjete za izgradnju kružnog toka.

Povećan proračun za 770 tisuća kuna

 Vijećnici su odobrili gradonačelnikov plan da se ukupno planirani primici ovogodišnjeg proračuna povećaju za 770 tisuća kuna pa on sada u planskim veličinama iznosi 25,4 milijuna kuna ili 3 milijuna kuna više nego lanjska realizacija. Povećanje je obrazloženo povećanjem planiranih prihoda od poreza i prireza, koji stvarno neće rasti, ali će povrat lani preplaćenog poreza biti manji od planiranog što ostavlja na toj stavci više novaca.

 Povećani prihodi rasporedili su na veće informiranje građana, za portal i novine, financiranja izbora za mjesne odbore i slično. Ostale izmjene u prvom ovogodišnjem rebalansu su više administrativnog karaktera odnosno umanjene su stavke za radove koji se neće izvesti, odnosno povećane u sufinanciranju projekata koji se realiziraju posredstvom Fonda za energetsku učinkovitost ili Ministarstva regionalnog razvitka.

U prvom polugodištu realizirana je trećina proračuna, nešto više od 7 milijuna kuna pri čemu su građani i pravne osobe uplatili 4,7 milijuna, a 3,3 milijuna su potpore s različitih državnih razina.

 Hotel ponovo traži zakupoprimca

 Iznajmljivanje hotela Pakrac je bila točka dnevnog reda o kojoj se najviše, ali i najsuvislije raspravljalo. Kako je izvijestio gradonačelnik postoji interes na tržištu za ulazak privatnog poduzetništva u zakup hotela u čije osposobljavanje i uvođenje u rad je u godinu dana Grad uložio 182.000 kuna. Hotel se ne može davati u podnajam bez suglasnosti Gradskog vijeća.

 Gradonačelniku zabranjen pristup bolnici

 Davor Huška je opširnim izvješćem, na osam stranica pisanog materijala, pobrojao niz aktivnosti koje se provode godinama unatrag i koje će se provoditi još godinama, govoreći ponajviše o projektima za fondove EU, nerijetko pri tom kriveći Vladu za njihovu sporu ili nikakvu realizaciju, kao i o problemima koji su nastali zakonskim izmjenama o proračunskim prihodima. Ponovno je najavio da se neće kandidirati za slijedeći mandat gradonačelnika.

 Predsjednik Zoran Krejči je gradonačelniku zamjerio što u izvješću ne spominje aktivnosti oko bolnice, na što je gradonačelnik odgovorio da o bolnici ne može govoriti kada mu je tamo zabranjen pristup, ali da se veseli svakom pozitivnom događanju u njoj pa i sadašnjim aktivnosti oko izgradnje parkirališta, a poduzetničku zonu i potencijalnog privatnog investitora ne spominje jer se tamo nije ništa događalo u izvještajnom razdoblju.

Tekst/foto: Gordan Vukić