Četvrtak, 17 Rujan 2015 10:05

Ugrađuje se solarni sustav: "Uštedjet će se 20% energije "

Ocijeni sadržaj
(4 glasova)

GRAD PAKRAC UGRAĐUJE SOLARNI SUSTAV NA SPORTSKU DVORANU -

 PAKRAC – Gradonačelnik Davor Hruška u utorak je potpisao ugovor s tvrtkom "Monoceros" iz Zagreba o ugradnji solarnog sustava na Gradskoj sportskoj dvorani u Pakracu. Radovi će se obaviti u sklopu projekta "Implementacija obnovljivih izvora energije u postojeće energetske sustave građevine Gradska sportska dvorana – 1. faza" a vrijednost im je 182 tisuće kuna. Fond za zaštitu prirode i energetsku učinkovitost radove će sufinancirati sa 80 posto dok će preostalih 20 posto novca osigurati Grad Pakrac. Ugovorom je predviđeno da radovi započnu odmah te da se završe u roku od 30 dana.

- Ugradnjom solarnog sustava na Gradskoj sportskoj dvorani očekuje se godišnja ušteda energije od 16.696 kWh, odnosno troškovi će se smanjiti za 20 posto u odnosu na postojeće. Također će doći do smanjenja stakleničkih plinova za 57,17 kn/t CO2 – rekao je gradonačelnik Davor Huška.

 Treba istaći kako su zaštita okoliša i energetska učinkovitost u središtu pozornosti Grada Pakraca već nekoliko godina pa je tako primjerice solarna energana na zgradu Poduzetničkog centra postavljena prije dvije godine. Troškovi grijanja u međuvremenu su prepolovljenu. Suradnja s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost iskorištena je i za projekt izmjene javne rasvjete koji je u tijeku.

- Mi smo do sada četvrtinu klasičnih sijalica zamijenili štedljivima za što je utrošeno 1,5 milijuna kuna. Novac je osiguran po uobičajenom principu: Fond daje 80 posto a mi 20. Nastavljamo s radovima dok se sve sijalice ne zamijene. Osim toga, s Fondom smo dogovorili i energetsku obnovu zgrade matičnog dječjeg vrtića što podrazumijeva novu fasadu i stolariju. Vrijednost tog projekta je 3 milijuna kuna – istakao je gradonačelnik Huška. Izvođač radova, dodao je, izabran je a sav posao trebao bi se obaviti za 30 dana.

Tekst/foto: V.M.