Petak, 09 Listopad 2015 12:56

Požežani u subotu organizirano hodaju za zdravlje

Ocijeni sadržaj
(1 Glasaj)

JAVNOZDRAVSTVENA AKCIJA „HODANJEM DO ZDRAVLJA“ -
POŽEGA – Zavod za javno zdravstvo Požeško-slavonske županije organizator je Javnozdravstvene akcije „Hodanjem do zdravlja“ koju provode u sklopu nacionalnog programa „Živjeti zdravo“. Uz ravnatelja ZJZZ Matu Matijevića poziv Požežanima da se odazovu na akciju uputio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te da hodanjem ulicama grada nešto naprave za svoje zdravlje.

- Promišljali smo što učiniti za naše građane i pozvati ih da žive što zdravije. Zbog toga akcija „Živjeti zdravo“ kao vječna tema koju podržavamo da što više učinimo za svoje zdravlje. Na žalost statistike pokazuju da ljudi u prostoru Slavonije ne žive onako kako se očekuje i moraju učiniti nešto da bi sami sebi pomogli. Pozivam građane bez obzira na vremenske prilike da se okupimo u 9 sati ispred suda i krenemo u jednu šetnju kroz grad Požegu i pokažemo da s većim fizičkim aktivnostima možemo pomoći sami sebi i svom organizmu, živjeti zdravije i kvalitetnije - pozvao je župan Tomašević i najavio još niz akcija u sklopu „Živjeti zdravo“ i učešće županije u toj zdravoj mreži.

- Kronične nezarazne bolesti, kardiovaskularnu bolesti, tumori, dijabetes, kronična opstruktivna plućna bolest, mentalne bolesti su danas u razvijenom svijetu najveći javnozdravstveni problem. Odgovorne su za smanjenje kvalitete života, dugo i najčešće doživotno trajanje bolesti, invaliditet i prijevremeno umiranje. Oko 80% prijevremenih smrti od srčanih bolesti i moždanog udara može se spriječiti otklanjanjem glavnih čimbenika rizika kao što su pušenje, nepravilna prehrana, tjelesna neaktivnost i štetna uporaba alkohola. U Požeško-slavonskoj županiji kao i u RH kardiovaskularne bolesti su vodeći uzrok smrtnosti, a od njih je u našoj županiji u 2013. umrla 531 osoba, odnosno 53% ukupno umrlih. Na prva dva mjesta se kao pojedinačni uzroci smrti u oba spola nalaze bolesti iz skupine kardiovaskularnih. Kod osoba mlađih od 64 godine kao uzrok smrti se u 31% slučajeva nalaze bolesti srca i krvnih žila – istakla je koordinatorica programa Jasmina Kovačević, dr. med. spec., te pozvala je građane da se okupe u subotu od 9 sati na prostoru platoa u pješačkoj zoni grada Požega i prijave se za hodanje. Svi sudionici dobit će promotivnu majicu s znakom „Živjeti zdravo“. Šetnja gradom kreće u 9,45 sati a predviđeno je kretanje ulicama grada preko šetnice uz Orljavu i ponovno ulicama grada do cilja u pješačkoj zoni. Predviđeno je 45 minuta šetnje. Svim sudionicima ali i ostalim građanima uz promotivne materijale o smanjenju soli u konzumaciji hrane, bit će omogućeno mjerenje krvnog tlaka prije i poslije šetnje. Svi zainteresirani moći će se učlaniti u novi „Klub šetača“ i tako nastaviti pod stručnim vodstvom stalne šetnje tijekom godine.

Tekst/foto: Vladimir Protić