Nedjelja, 11 Listopad 2015 11:01

Reagiranje: Zašto se čeka 13 godina s početkom uređenja Gradskog muzeja? (3)

Ocijeni sadržaj
(9 glasova)

Povodom gradonačelnikovom priopćenja svoj odgovor je dao i Zvonko Straka kojega donosimo u nastavku. Kako je tema jako bitna za naš grad, posvetili smo ovom propblemu zaista puno prostora, a sa ovime završavamo temu „Obnove Gradskog muzeja“, no budno ćemo pratiti sva događanja nakon toga i izvještavati naše čitatelje.

Duboko se ispričavam što sagriješih mišlju, dijelom i propustom te je napisano da sam ja suvlasnik na zgradi muzeja 5 %, a trebalo je pisati da sam ja vlasnik i suvlasnik na cijeloj nekretnini na kojoj se nalazi Gradski muzej u omjeru 4,80%. Greška je ogromna, stoga se još jednom ispričavam što sam sagriješio. Vjerujte nije bilo namjerno.

Čudim se Vašem mišljenju, ukoliko je ono stvarno Vaše mišljenje, i ukoliko ste stvarno pogledali projekt za obnovu, kad na temelju istog izjavljujete «da planirani radovi ni na koji način ne bi obuhvaćali njegov posijed». Istina je da mi ne bi bagerom urušili lokal, ali bi mi zazidali prolaz, zazidali prozor, urušili i zazidali dimnjak za plinski bojler ( za koji sam priključak i dozvolu kao suvlasnik morao ishodit putem suda ) i odvojit od suvlasničkog prostora i potrebne infrastrukture. Prema Vašim riječima «time ja nisam ničim zakinut».

Što se tiče troškova i planiranih radova na zajedničkoj nekretnini, dapače, spreman sam uvijek sudjelovati spram suvlasničkih obveza pa i do sad se redovito plaća i Spomenička renta, ali se i nadam da ćete mi sukladno Zakonu o suvlasničkim pravima omogučiti i pristup suvlasničkom prostoru te da i sudjelujem u prijedlogu za izradu elaborata za obnovu, zatim i u izradi natječaja za pristup EU fondovima, pa i ja sam gradjanin EU, kao i u odabiru izvodjača radova sukladno Zakonu, a ne da je moje samo da dam novce, a za ostalo me ne treba biti briga. Ne tražim da mi se išta poklanja, nego samo molim da mi se moje ne dira i ne otima, a ako treba, a očito je da treba, taj koji će nešto pokloniti – pokloniti svome gradu Požegi, to sam ja.

Iskoristio bih još priliku da se javno zahvalim svima koji su pokazali interes da se problem obnove nekretnine na kojoj se nalazi i Gradski Muzej obnovi kao vrijedna kulturna baština. Stoga prvenstveno zahvaljujem gospodinu Nini Smolčiću, predsjedniku Gradskog vijeća koji je to pitanje javno postavio, ali očito nema ovlasti da to i riješi, te svim medijima koji su to i prenijeli, a naročito tjedniku Kronika požeško-slavonska koji je to točno i korektno objavio. Osobno nisam osoba koja je sretna kad joj ime i slika izlaze u novinama, već me je to malo i stramota, jer novine kao novine osim za čitanje mogu poslužit i u svrhu potpale vatre.

Što sam imao za reći, ja sam rekao i očitovao sam se o svim odlučnim činjenicama, te ne namjeravam više putem novina voditi polemiku o nečem tako vrijednom i ozbiljnom, pa gospodinu gradonačelniku prepuštam sav medijski i novinski prostor. Može reći što god hoće pa i da nisam normalan, što ne prihvaćam i da se samo tako odreknem nečeg svog. Ja mu na to više neću odgovarati, a poštovani čitatelji neka sami donesu svoje mišljenje i sud tko se to bezobzirno ponaša. Tko to nema dobre volje da se nesuglasice riješe dogovorom i na dobrobit svih nas.

I za kraj poštovanom gospodinu gradonačelniku iskreno želim sve najbolje u njegovom daljnjem političkom radu, jer obavljati jednu tako časnu dužnost, biti gradonačelnik tako jednog lijepog, povijesno značajnog i kulturnom baštinom bogatog grada, kao što je moja voljena Požega, vjerujem da nije lako, zaključuje svoje reagiranje Zvonko Straka.

Tekst: Vladimir Protić Foto: Vanja Protić